dinsdag 6 december 2011

KERSTKLAAS


De vergadering van het bestuur van Mpumedde ging weer eens niet door. Dus weten we nog niet of onze ‘omkoopstrategie’ gaat werken. Ze prikten een nieuwe datum maar die ging ook niet door, vanwege een begrafenis en zo houden ze ons aan het lijntje? Je weet echt niet meer wie of wat je moet geloven en dat maakt je wel eens moedeloos. Maar deze week gaat het echt gebeuren! Vol verwachting klopt ons hart.
Begin deze week een foto van mijn rug laten maken en die gaf in ieder geval helderheid:  een verzakking tussen de 4de en de 5de wervel en verlies van loradosis. Het schijnt iets met de leeftijd te maken te hebben maar dat maakt de pijn niet minder. Met om de 4 uur een dosis paracetamol hou ik me op de been en dan 3 x per week naar de fysiotherapeut. Het komt goed, zegt die heel optimistisch en daar sluit ik me dan maar bij aan. Op internet staan nuttige oefeningen, dus tussendoor lig ik op de grond.
Dinsdag 20 vrouwen in Soweto blij kunnen maken met een lening. Het gaat om kleine bedragen (200.000 = € 60.00) maar daar kunnen ze dan een klein handeltje mee beginnen, het schoolgeld betalen of hun huisje verbouwen. Ze betalen iedere week 10.000 terug. Dat organiseren ze onder elkaar en ik ga dan 1 x per week het totale bedrag ophalen. Ze waren erg dankbaar en het zijn de momenten waar je toch weer veel voldoening van krijgt.
Dat krijg je ook als je met de jongens praat die met hun toekomst bezig zijn. Fred die aan z’n stage in de garage begint en daar moet dan het nodige voor geregeld worden. Mukadas die z’n baan bij de garage verloor omdat die gesloten werd. Hij wil nu een handeltje in onderdelen gaan opzetten. Dan wordt er een serieus business plan gemaakt en gaan we kijken of hij daarvoor een lening kan kijken. Ook de jongens in Mpumedde hebben zich met Paul over de toekomst bezig gehouden. Wat willen ze de komende maanden gaan doen? Opvallend was dat ze alle vier de kerstdagen naar ‘huis’ wilden en we onderzoeken nu of dat mogelijk is. We weten dat Adam bij zijn Oma terecht kan en Paul is deze week met Najib zijn moeder in Kamuli (zo’n 70 km van Jinja) gaan opzoeken. Maar die wil hem zeker niet langer dan 3 dagen terug, want hij vecht te veel met de buren. Deze en volgende week willen we de familie van Julius en John nog opsporen.
Met 3 meiden in huis, is het lekker druk en komen er nieuwe ervaringen binnen (zie hun weblogs) en moet er weer veel geregeld worden aan vervoer, boodschappen doen en koken. Deze week komen er nog 2 bij en we leren van hun ervaringen altijd weer. Dingen die voor ons al zo vanzelfsprekend zijn worden door nieuwe bezoekers weer eens uitgelicht.
Door al dat regeen blijven veel dingen zoals het bijhouden van de website en de rondzendbrief liggen, maar de komende week wellicht ruimte voor.

Hoogtepunt van de week was de Sinterklaas-Kerstviering op 2 december op de creche in Soweto. Paul als kerstman en schattige liedjes, speeches en dansjs van de kinderen. Dankzij een gift van de Vrouwengroep van Maashees (dank aan erard van de Berg) kregen alle kinderen een rugzakje, een beker en brood en alle kinderen en ouders een prima lunch. Een waar feest er ‘afsluiting van het academisch jaar’, zoals dat zo mooi heet. Met behulp van een echte bisschop (father Christophoor) proberen duidelijk te maken wie Sinterklaas was en dat lukte aardig. 
Een ander hoogtepunt – zeker voor Paul – was een paardrit langs de Nijl. Met zijn 4 ‘dochters’ te paard, door kleine dorpjes en langs de oever van de Nijl. Ze hebben er van genoten en Paul overweegt volgend jaar te paard in Soweto aan te komen. Had alleen dagen pijn aan zijn k..  maar dat hadden de meiden ook, maar die zeiden natuurlijk niks, want dat zijn ervaren amazones. Ze hebben met eigen ogen kunnen zien dat de prachtige ‘watervallen’ van Bujagali zijn verdwenen. Er is een mooi strak meer voor in de laats gekomen. Dus nu maar wachten op de eerste zeilboten. De vooruitgang is niet te stuiten
Geen opmerkingen:

Een reactie posten