dinsdag 22 oktober 2013

Ontstressen


Een belangrijke reden van het gestress van de laatste week, mocht niet vermeld worden: we hadden voor die donderdag een reis geboekt naar Nederland. We hebben steeds gezegd dat we dit jaar niet zouden gaan. Maar onze pleegzoon Yung-Han vierde zijn 40ste verjaardag en had iedereen laten weten dat hij het toch wel erg vervelend vond dat wij niet op zijn feestje konden komen. Dus: verrassing! En we hebben het aardig geheim kunnen houden, al klonken hier en daar wat slagen op de tam-tam.

General Essembly.
Door al het gestress raakte ik ook een beetje in de war met de data. Toen er dus een ‘Algemene Vergadering’ afgesproken moest worden, ging ik er mee akkoord die op donderdag de 10de te houden. In de veronderstelling dat we vrijdag naar Nederland zouden vliegen. Dus nog een dag om alles te regelen. Maar dat bleek een foutje, want we vlogen diezelfde donderdag!
De vergadering zou om 10 uur beginnen en we hadden 10 lokale leiders uitgenodigd, die de ‘Algemene Vergadering’ zouden vormen. Het zijn de locale leiders, vertegenwoordigers van het District, van de Gezondheids Inspectie, de Voogdijraad, etc. De eerste 4 waren er om 11.00 uur en dus toch maar begonnen. Later druppelden er nog enkelen binnen. O.a. de RDC. Hij kon maar 10 minuten, want hij had een ontmoeting met de President van Mozambique, die op bezoek in Jinja was. En daar kon hij ‘als de vertegenwoordiger van president Museveni in Jinja’ niet wegblijven’. Maar dus ook niet bij ons en hij was vol lof over de werkzaamheden van KisoBOKa. Dat klonk ook uit de mond van de andere vertegenwoordigers en ze gaven goede feedback op het werkplan en daar zijn we erg blij mee. Hun positieve bevindingen, zijn een belangrijke voorwaarde voor de vernieuwing van het certificaat als NGO.

We hadden ons voorgenomen, na de vergadering met de delegatie naar de bouwplaats te gaan, maar door de heftige regenval, de nacht er voor, was dat onmogelijk. Toen de RDC dat vernam, bood hij spontaan de ‘grader’ van het District aan om de weg te effenen, mits ook de anderen een bijdrage zouden leveren aan de nodige diesel. Werd ter plekke geregeld, maar we weten niet of de weg inmiddels opgeknapt is.
Doordat dat uitstapje niet doorging, wonnen we tijd en dat was ook wel nodig ook. Het was de accountant niet gelukt de jaarstukken op tijd voor de vergadering in Jinja te krijgen. Maar de Vergadering had wel mijn financieel overzicht goedgekeurd en er mee ingestemd dat ze het accountantsrapport later zouden krijgen. Dus direct na de vergadering een bespreking met de accountant bij ons thuis. Stukken besproken en getekend.

Daarna overleg met Fosca, wat er met de besluiten en aanbevelingen van de Algemene Vergadering gedaan moest worden en waar de prioriteiten zouden moeten liggen in de periode dat hij er toch voor moet zorgen dat alles blijft draaien. Onder ander het toezicht op de bouw. Ondanks alle onduidelijkheid over de competentie van de aannemer, toch diezelfde dag besloten hem weer geld te geven om de eerste fase van de bouw gedeeltelijk af te ronden. Anders zou de bouw tot eind november stil liggen.

Naar Nederland.
Gesprek met Fosca en Mirabu, want Fosca past ook de komende weken (samen met Bakali en Mirabu) op ons huis en zorgt voor Castor en Polla. Nog snel de laatste dingen inpakken en om 17.00 stond Dirk op de stoep om ons naar Entebbe te brengen. Die rit – nauwelijks 120 km – kostte ons 4 uur! De drukte in Kampala is niet te vermijden, maar we waren om 21.00 uur in Entebbe. Nog tijd om een hapje te eten en om 22.00 waren we op het vliegveld. De hele rit een beetje zombie-achtig gevoel. Dat viel weg toen we eenmaal in het vliegtuig zaten. Die nacht 2 filmpjes gekeken, wat gedoezeld en blij toen om 06.00 het ontbijt geserveerd werd. We landden om 07.15 in Brussel.


WAAR ZIJN DE BAASJES NU?


Jan (mijn broer) en Lot zouden ons ophalen. In de stromende regen naar Venlo, voor een rustige tussenstop en later door naar Boxmeer, waar we onze huurauto opgehaald hebben. Om 15.00 waren we op Landal de Vers, waar we voorlopig verblijven. Een hartelijke ontvangst met extra voorzieningen en we verblijven in een gezellig huisje met open haard en sauna.

‘s Avonds genoten van het Nederlands elftal dat Hongarije een pak slag gaf en we voelden ons weer langzaam aan Nederlanders worden. Yong-Han gebeld (hij was die dag jarig) en hij had – goddank – niet in de gaten dat we op 12 km afstand zaten.

De volgende morgen moesten we ons dus schuil houden in de bossen van Overloon en St. Anthonis. Dat laatste omdat we deze weken willen onderzoeken of de koop van een vakantiehuisje mogelijk is. We betalen nu per maand een behoorlijk bedrag voor de opslag van onze spullen en ook het huren van een huisje, hakt er behoorlijk in. Dus op onderzoek uit. De eerder door mijn broer geselecteerde huisjes, waren allemaal verkocht (crisis in Nederland?). Opnieuw afwegingen maken.
Die avond naar het feest van Yong-Han. Als ‘mysterie guest’, maar hij had het vrij snel door. Toch volledig verrast en dat was ook de bedoeling. Een leuk feest, waar hij vooral zijn vrienden had uitgenodigd en alles was uitstekend verzorgd. We hebben ons uitstekend geamuseerd en we voeden ons al weer ‘een beetje thuis’.

Een druk weekje.
Die zondag was een druilerige dag, maar met lezen van de krant en ordenen van papieren was het een echte dag, zoals we die verwacht hadden. Die maandag naar de tandarts en Boxmeer verkend, waar opviel date r veel  winkelpanden leeg staan. Die middag weer naar de huisjes in St. Anthonis om te maten op te nemen om een idee te krijgen wat we eraan spullen kwijt kunnen. En praten over het beheer van de verhuur. Dat bleken zij niet (meer) voor ons te kunnen doen en dat is toch een belangrijk punt.

De volgende ochtend websites afgezocht naar alternatieven op andere parken en een lijstje gemaakt van te bezoeken campings in de buurt. Opnieuw naar de tandarts (we moeten allebei een nieuw gebit hebben) en ‘s middags naar Fred en Tineke (van Studio Sjef Kok) om de mogelijkheden te bespreken van een KisoBOka Benefiet Diner). Bij hun lekker een hapje gegeten en ‘s avonds bestuursvergadering. Met het bestuur in Nederland de ontwikkelingen en toekomst besproken .

Woensdag een aantal besluiten van de bestuursvergadering afgewerkt en uitvoerig emailcontact met Uganda, waar ook weer van alles gebeurde. Umeme (de stroomleverancier) had ontdekt dat voor de lascursus de stroom ‘buiten de meter om’ was afgetapt. Boete: 1.200.000 UGS. Ze proberen het op de ‘Ugandese manier” op te lossen. De uitnodiging voor de KisoBOKa-avond verstuurd. In de haast veel foutjes – sorry – maar die hadden de 5 meelezers toch wel opmerken?

Donderdag naar Hilversum: gesprek met ‘Wilde Ganzen’ de hoofdsponsor van ons bouwproject. Een constructief gesprek en ze hebben  voldoende ervaring hoe projecten anders lopen dan gepland. We hebben een verlenging van de actieperiode gekregen om in ieder geval de eerste fase af te sluiten. Ze adviseerden een mogelijke tweede fase met een andere aannemer te starten.

Van Hilversum naar Haarlem voor een Benefiet Diner voor het Kibahome in Uganda. Lies, die we in 2007 in Jinja hebben leren kennen – ondersteund (vanuit Nederland) een babyhome in de buurt van Mbale. Ze komt met enige regelmaat naar Jinja en zoekt ons altijd even op. Nu we de kans hadden haar met haar ‘achterban’ te ontmoeten, grepen we die kans aan. Een erg gezellige en smaakvolle avond. Lies slaagt er in – al 5 jaar! – ieder jaar 3 benefietavonden te organiseren. Op iedere avond komen 60(!) gasten en dit jaar stonden er nog een hele serie mensen op de wachtlijst. Het eten wordt gekookt door leerlingen en docenten van een ROC en die stellen ook alle faciliteiten beschikbaar. Geweldig om de betrokkenheid van iedereen te zien.

We zijn in Haarlem bij vrienden blijven slapen en hebben de volgende morgen pater Kees Groenewoud bezocht. Kees is de initiatiefnemer van het project waar we mee bezig zijn. Paul heeft in feite het werk van Kees (met straatkinderen) over genomen. Het was in feite de bedoeling met hem samen te werken. Maar nog voor wij arriveerden moest Kees om gezondheidsredenen naar Nederland. Heeft erg veel operaties ondergaan, maar nu zat hij er weer redelijk bij. Samen met zijn neef Ruud, heeft hij ons in 2012 bezocht en toen het eerste boompje voor het centrum geplaatst. Met Kees en Ruud de ontwikkelingen en plannen doorgesproken en na een heerlijke lunch vanuit Opmeer (bij Hoorn) weer terug naar Boxmeer. Daar zouden we opnames voor de Blos (lokale tv) maken, maar die bleken afgezegd. We hebben toen maar naar de uitreiking van de ‘Televizierring’ gekeken en ons er over verbaasd hoe weinig ‘bekende Nederlanders’ en programma’s we nog kenen. Maar het was erg amusant.

Zesendertig.
Zaterdag 19 oktober: de dag dat we 36 jaar ons leven delen; de 11de verjaardag van onze ‘trouwdag’. Gevierd met heerlijke mosselen bij de open haard. Zoals we deze eerste week ons zelf getrakteerd hebben op veel Nederlandse lekkernijen (haring, kroketten) en ons laten trakteren door een lekker herfstweertje.

Weer wat campings in de buurt bezocht en op zondag moest Paul onder de scan in het Radboud. Donderdag krijgen we de uitslag. Van Nijmegen doorgereden naar Beuningen en heerlijk gegeten bij André en Rosan. André was enkele maanden geleden 4 weken in Jinja en we hebben aardig bijgekletst. Ook met andere ex-bezoekers, hebben we inmiddels al wat afspraken gemaakt en zo komen we de dagen wel door. Maandag bijgekletst bij Henk en Bernadette – onze oude buren – en gebonkt, ons favoriete kaartspel.
Tussendoor wat administratie en emails. In de zon lezen en puzzelen en ontstressen. We blijven voorlopig zeker 4 weken, wellicht langer als we moeten ‘verhuizen’.

We genieten van het comfort en de dingen die het ‘gewoon doen’ en daar verbazen we ons dan weer over. Maar ook over de vele onzinnige dingen die mensen hier blijkbaar bezig houden; of zwarte Piet mag blijven. Wie verzint het?

Met onze ‘zwarte pietjes’ in Makenke schijnt het goed te gaan, al blijkt Richard toch weer uit zijn dorp gevlucht te zijn. Zijn moeder is er bijna nooit en vaak treft hij na school geen eten thuis. Is weer de straten van Jinja gesignaleerd. Fosca heeft hem weer opgespoord en hij zou nu graag naar een school in Jinja willen. Wellicht dat de opbrengst van het Benefietdiner dat mogelijk maakt. We hopen velen van jullie daar te zien.

Paul 06 – 13509542
Willem 06 - 81704620
Geen opmerkingen:

Een reactie posten