maandag 18 juli 2011

HOLLEN EN STILSTAAN

Zondag 17 juli 2011

Maandag was een HOLdag: van het een naar het ander. ’s Morgens de stad in: naar de bank, de waterrekening betalen, sieraden inkopen voor KisoBOKa, naar de markt en een gereedschapskist kopen. Naar Mpumudde, de bouw inspecteren, gesprek met Josefine over betalingen en met Eveline, die graag een business wil opzetten en een lening nodig heeft. Naar Kimasa: bij de creche het eten regelen voor de komende maand en gesprek met het hoofd van de school voor steun bij de examens. Doen we dus niet want dat moet de overheid doen. “Maar die betalen te laat!” “En dat moeten wij dan maar doen?” Met Paul Okello de komst van bezoekers voorbereid en dan nog naar Matia Mulumba om met Thomas de inzet van de studenten bij de bouw te regelen. Een kort gesprek met Fred en dan terug naar Buyala.
Tussendoor meldt Dirk dat er bij hem aan de overkant een fraai huis te koop is met veel grond en uitzicht op de Nijl. Voor een zacht prijsje: € 25.000. Maar Paul wil niet wéér verhuizen. Moet je ook rekening mee houden.
Dinsdag: de dag voor ‘Things to do today’, maar de stroom is uitgevallen. Dan maar de kasboeken bij werken en andere niet electronische zaken. In de loop van de dag komt de stroom terug en dus toch nog 15 van de 32 ‘things’ afgehandeld. Geen slechte score.
Woensdag naar Entebbe om Diede en Nathalie op de halen. Vlugge doortocht door Kampala. Even koffie drinken bij Willemien en Maarten en leesvoer meegenomen voor de komende weken. De meiden zijn op tijd en we blijven in Entebbe. Heerlijk aan het strand gezeten en ook daar gegeten. Een zo grote pizza dat Nathalie hem niet op kan. En nu? Op het strand staat een jongen mais te verkopen. We nodigen hem uit en hij komt bij ons aan tafel zitten. Geniet van de pizza en de aandacht. De eerste uren in Uganda en dan al een goede daad? Even een paar uurtjes slapen en om 1 uur ’s nachts weer naar het vliegveld. De groep van Mart komt aan: 10 reizigers die het toeristische en het sociale in Uganda willen combineren (zie website). Er zijn problemen met de koffers. Veel misbaar bij een groep Turken (ze komen met Turkish Airlines), maar gelatenheid bij ‘onze’ groep, die toch ook 2 koffers kwijt zijn. Het duurt dus allemaal lang en om 04.00 in bed.
Donderdagochtend met Diede en Nathalie (en Robert) naar Jinja. En met 100 kg kleding en andere spullen die al maanden bij Mies op zolder in Boxmeer lagen te wachten op hun goede eindbestemming. Pakjesavond in Bukaya.
Diede en Nathalie gaan vrijdagmorgen op ‘Citytour’, de alternatieve stadswandeling door Jinja en bij de lunch ontmoeten we de groep van ‘Fairweggistan’ in het Guesthouse van Alba. Een verkenningstocht door de stad en dan naar huis.
Zaterdagmorgen een tv antenne plaatsen op een bamboestok van 5 meter maar nu hebben we dan ook – tijdelijk – meer dan 100 zenders. Wat we er mee moeten, weten we niet, want we kijken gemiddeld één keer in de 3 maanden tv. Over een maand hoeven we pas te beslissen hoeveel zenders we echt willen en dan zal de keuze wel op het minimum pakket vallen.
Die middag met de hele groep naar Kimasa: ontvangst in de hal, waar een oudermiddag van de school is. Welkomsdansjes en een rondleiding door het dorp. Bij terugkomst opnieuw optreden van enkele groepen die traditionele dansen tonen. Dan naar Mpumudde om ons nieuwe project te laten zien, een rondleiding over het terrein en het appartementje bekijken waar Diede en Nathalie volgende week intrekken.
Zondagmorgen kwam de hele groep koffie drinken en Paul vergezelde ze op een boottocht over het Victoriameer en bij een bezoek aan de Bujugali Falls.
Tussendoor veel maitjes beantwoordt en ook nog wat gelezen. Het boek van Giphart uit. Genoten van zijn beeldende taal en omschrijvingen van liefde en vriendschap. 
Het is een geruststellend idee dat bij alle uithuizigheid het huis bepoetst wordt door Jacob en in de andere uren Bakali op het huis past. Vaak samen met zijn jongere broertje. Ze wonen nu ruim een week in het ‘Pinkhuis’ op het terrein en het is leuk van zo dichtbij hun Afrikaanse levensstijl mee te maken.

Bakali en Bashi voor hun huisje
Het Pinkhuis vanaf onze veranda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten