zondag 24 juli 2011

It's in the process

Zondag, 24 juli 2011

It’s in the process.

Een rustig weekje zou het wel weer niet worden. De groep van Fairweggistan was er die maandag nog en met hen de slums van Soweto ingetrokken. Daarna naar de visafslag waar graten en karkassen liggen. De filetjes zijn er mooi afgesneden en liggen in Europa in de supermarkt. Het afval wordt hier gezouten en is voor de lokale markt. Van de vellen worden schoenen en tassen gemaakt. Een indrukwekkende plaats om te bezoeken omdat het de ongelijkheid in de wereld zo beeldend laat zien!
Daarna nog even naar de ‘Lakeside’ waar het altijd druk en gezellig is als de vele bootjes aan komen van de vele eilanden in het Victoriameer. We lunchen bij Alba. En wat staat er op het menu? Tilapiafilet.
Die avond worden we bij het afscheid van de groep verrast met een mooie gift, waar we o.a. een stapelbed voor kunnen laten bouwen voor de jongens in Mpumudde. Daar gaat het nog steeds goed en Dide en Nathalie zijn ook daarheen verhuisd om de jongens en bewoners wat bezig te houden. Paul gaat er de ene dag heen om te coachen, de andere om met hen in de tuin te werken.
De bouw gaat goed en deze week de ironsheets voor het dak en de ramen en deuren besteld. Het is leuk om te zien hoe de bewoners genieten van de nieuwe bedrijvigheid en proberen hun steentje bij te dragen. Het is jammer dat het overleg met de overkoepelende organisatie voor straatkinderen maar niet wil lukken. Voor de 4de keer, zegden ze deze week een overleg af. We vragen ons af of ze echt wel willen samenwerken. We blijven proberen.
Het overleg met het KisoBOka Art Centre (donderdag) was daarentegen constructief en er zijn weer diverse activiteiten geopperd om de komende tijd te gaan doen. We gaan tijdens ons verlof in Nederland serieus onderzoeken een paar van deze creatieve geesten volgend jaar naar Nederland te sturen. Ze zouden enkele workshops kunnen geven.
Tussendoor veel administratief werk verricht (commentaar op de jaarrekening en financiele overzichten) en allerlei regeldingen, maar de ene dag was er geen stroom, de andere geen internet. Maar toch weer 17 ‘things’ van mijn – alsmaar groeiend – lijstje afgewerkt.
Donderdag zijn we met Nathalie, Diede, onze werkers en de straatjongens van Mpumudde naar de ‘Showground’ geweest. Een jaarlijkse landbouwshow in Jinja, die bezoekers uit het hele land trekt. Veel bussen met schoolgaande jeugd die dapper met een schriftje rondlopen om allerlei nieuwigheden te noteren. Er is ook veel nieuws te zien en dit jaar veel methodieken vooral voor bio-organische tuinbouw en veeverzorging. Altijd heel interessant maar heel vermoeiend, want door de drukte is het echt uren slenteren en stilstaan.
We zijn ook maar weer eens achter de verblijfsvergunning aangegaan, want die is er nog steeds niet. We hebben nog voor een week of 3-4 een ‘special pass’ maar dan moet het toch echt geregeld zijn. We hebben $ 900 uitgegeven maar blijkbaar ziet de regering dit als een goed middel om extra geld binnen te krijgen door gewoon NIETS te doen. Met de belofte ‘its in the process’ (heerlijke uitdrukking die ze hier bij alle gelegenheden hanteren) moeten we het maar weer doen.
Zaterdag was de aftrap van het KisoBOKavoetbaltournooi (zie website) en dat was een prettige ervaring. Veel mensen op de been en goed te zien hoe sport verbroedert. Het is geen hoogstaand voetbal (bal voor de voet en weg ermee en maar zien waar die uitkomt) maar een goede sfeer. Het zijn vooral team uit de Noordkant (Kimasa en omstreken) en dus had ons team uit Bukaya een vervoersprobleem. Keurig opgelost door 16 man in ons busje te proppen en blij dat de 2 politiecontroles net de andere kant uitkeken. Soms moet je ook een beetje geluk hebben, toch?
In het weekend is net als in Nederland, vaak net niet het weer wat je zou willen, maar we hebben in ieder geval minder kans op regen dan het daar schijnt te zijn. En ook onder de bewolkte hemel kun je een goed boek lezen. Deze week de ruim 500 bladzijdes van ‘Contract’ (Lars Kepler) verslonden. Een boek met een behoorlijk ‘Milennium’ karakter en niet gemakkelijk weg te leggen. Nu staat ‘Het diner” van Koch op het menu.
Gisteren opnieuw een bout van een van onze geiten verorberd. Vannacht weer 6 jonge konijntjes verwelkomd en helaas is een van onze jonge geitjes  gestorven. Ook dat is een natuurlijk proces.

 bij het KisoBOKa tournooi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten