woensdag 10 augustus 2011

Uganda - Nederland 6-4


Woensdag 10 augustus 2011
Uganda – Nederland:6-4
Veel tijd doorgebracht in Mpumudde, waar volop actie is. De nieuwe golfplaten zijn gearriveerd en het pleisterwerk aan de buitenkant is zo goed als klaar. Het ziet er al heel anders uit en zeker de nieuwe platen zullen het aanzicht van het oude gebouw behoorlijk wijzigen. We hopen dat het niet bij deze renovatie blijft en dat het ooit uitgroeit tot een echt rehabilitatiecentrum.
Daar waren de mannen van JINJANET nog niet zo van overtuigd. Zij zien liever dat we nieuw land kopen, nieuwe gebouwen zetten en natuurlijk het geld aan hen geven en dan zullen zij er verder wel voor zorgen. We hebben besloten het overleg met hen op een laag pitje te zetten en als we ‘er klaar voor zijn’ aansluiting te zoeken bij de koepel.
Om het project te kunnen realiseren, moeten we ook een nieuw contract hebben. Een nieuw contract met ‘Mensen met een Missie’, op dezelfde basis, zit er niet in. Dus deze week de andere opties verkend en er zijn nog mogelijkheden. We moeten dan wel op zeer korte termijn een aanvraag indienen. Dat betekent ook weer overleg met het bisdom en andere betrokken partijen, maar we blijven er optimistisch over. Onze werkvergunning is er nog steeds niet, maar ‘in the process’ en dat zou dan deze week afgerond moeten worden.
Weer een goed overleg met de mannen van het Art Centre en die brachten vol trots hun werken die naar Nederland moeten, voor een expositie in Zaandijk in september. Werken met nieuwe dimensies en dat heeft ook Paul ertoe gebracht weer wat aan het schilderen te gaan en daar is dan ook wel weer wat rust voor.
Hoewel: deze week 4 oud-vrijwilligers van St. Mugaga op bezoek gehad en het is dan leuk – en minder leuk, gelet op de ontwikkelingen van de laatste maanden – om ervaringen uit te wisselen en weer eens te vergelijken hoe het leven in Nederland en in Uganda is. Het laatste blijft dan onze voorkeur hebben, ondanks de vervelende storingen die je hier elke week tegenkomt. Weer uren op de Bank doorgebracht, weer de auto dagen in de garage, weer een groot aantal stroomstoringen en sinds kort hebben we er een vervelend euvel bij. Iemand haalt met enige regelmaat in onze buitentuin de plantjes overhoopt; hij of zij trekt de tomaten- of slaplantjes er uit. Niet om ze mee te nemen, maar gewoon er uit en dan laten liggen. We hebben al overwogen om Bakali in de boom te posten, Jacob wil zelfs klemmen zetten, we zouden Castor buiten kunnen laten waken.. We hebben de LOC (de lokale burgemeester) ingeschakeld en die laat het nu onderzoeken. Is het gewoon kattekwaad van kinderen, iemand die jaloers is, een signaal van bedreiging? We liggen er niet wakker van, maar het houd je wel bezig.
We hebben nog andere bezoekers over de vloer gehad en dat alles doet de weken voorbij vliegen. Daarnaast toch nog de nodige vergaderingen o.a. met een architect over de renovatie van het oude deel van St. Matia Mulumba (de technische school). Nu de nieuwbouw is afgerond, willen we ook graag de andere gebouwen opknappen, maar die zijn behoorlijk aangetast. Staan er ook al 70 jaar en wellicht is nieuwbouw goedkoper. Maar het is een van de oudste gebouwen in het bisdom en het heeft een rijke historie. Iets wat de mensen hier niet zo veel kan schelen overigens. Die zijn met de dagelijke dingen bezig. De prijs van suiker die van de ene op de andere dag van 3000 UGS naar 7000 UGS gaat, het oogsten vooral van mais, zodat de prijs van posho (dagelijke puree) omlaag gaat en de opwindende verhalen over corruptie. Daardoor blijft het een beetje broeien in het land.
Tenslotte: deze week voor de tweede keer vergadert met het bestuur van de KisoBOKa-CBO en dat was opnieuw een goede ervaring. Het krijgen van andere invalshoeken en het horen van andere overwegingen. Het gaat daardoor wel minder vlug, maar we krijgen daardoor wel meer draagvlak.
Ondanks de stroomstoornissen toch ‘Het familieportret’ uitgelezen (aanrader!) en nu bezig met een vlotte thriller (‘Schaduwkant’ van Ruth Newman). Eind van deze week gaan we met de bezoekers op safari in het Westen en bezoeken 3 wildgebieden en gaan o.a. wandelen in de bergen. Ook dat is is weer een pluspunt voor Uganda: 6-4.En dat leg ik nog wel eens uit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten