zondag 12 augustus 2012Boerenkool, vers sap en kroketten.

Na de voorspoedige signalen van vorige week op maandag uitvoerig de voortgang besproken met Mr. Thomas. Als we een NGO moeten worden is het het eenvoudigst een ‘locale’ NGO te worden. Die moet volledig gerund worden door Ugandesen. Mr. Thomas zou dan voorzitter kunnen worden en mijn rol wat meer bescheiden, als penningmeester. Dat betekent voor hem ook meer verantwoordelijkheid en hij zal dan ook meer moeten gaan regelen, zonder dat we de zaak uit het oog verliezen. Of het lukt?
In ieder geval op die basis deze week nieuwe statuten geschreven en de nodige papieren opgesteld die dat proces in gang moeten zetten. Er vele uren mee bezig geweest maar we gaan deze week de eerste stap wagen en dan zien we wel of het toch weer anders moet.
Behalve dat deze week gesproken met de ‘surveyer’, de man die de land registratie voor ons regelt. Hij schijnt in Jinja klaar te zijn, hoewel ze ook daar weer steekpenningen vroegen (niet gegeven!) en de volgende stap is Entebbe. Ik heb wel 2 uur op de goede man zitten wachten, maar uiteindelijk kwam hij een dag later wél opdagen. Met het nodige geld is hij vertrokken en de verwachting is dat binnen 1-2 weken de eerste goedkeuring van Entebbe (het kadaster) komt en dan zouden we kunnen gaan bouwen...
Thomas gaat de komende week achter de bouwvergunning aan en wij hebben morgen een gesprek met een plaatselijke ingenieur om te kijken of we in eigen beheer met zo veel mogelijk lokale mensen zouden kunnen bouwen. En we wachten nog steeds op de instemming van ‘Wilde Ganzen’, maar ‘zij die geloven haasten niet’.
Begin deze week is Paul begonnen met de start in Makenke. De bedden opgehaald in Mpumedde en allerlei spullen gekocht (stoofjes, jerrycan, borden, bestek, dekens, etc) zodat het huis gebruikt kan gaan worden waar het voor bedoeld is. De Gezondheids-inspecteur heeft een erg positief verslag geschreven en de komende week hopen we de selectie-procedure voor nieuwe jongens te kunnen starten. Ze waren de reeds ingeleverde rapporten kwijt, dus het kan wel even duren. Geen nood, want onze ‘oude’ gasten (die nu vakantie hebben en niet naar hun dorpen willen) hebben het er uitstekend naar hun zin (zie www.kisoboka.nl ). De komende week gaat ze de tuin op orde brengen en helpen stenen maken in Makenke.
Zoals eerder al vermeld, heeft Najibu geholpen met kaarsen maken en deze week hebben we 140 pakketjes (keurig 4 kaarsen in bananen-bladeren) kunnen afleveren aan de Jongerengroep uit Capelle. Die hebben daarvoor actie gevoerd in hun parochies en dat gaat weer een leuk bedrag opleveren voor ons KisoBOKa Centrum.
Jeroen is weer veilig in Boxmeer aangekomen – ook hij was z’n koffer kwijt bij Turkish Airlines en dus voorlopig weer even met z’n tweetjes. Maar we kregen een aanmelding voor een nieuwe vrijwilligster eind oktober en opnieuw een aanmelding voor begin volgend jaar. Erg blij mee want er lijkt nu toch echt beweging in de zaken te komen.
Om ons eigen een beetje veilig te stellen, deze week ook de nodige tijd besteed aan een korte vakantie. Dat moet eind volgende maand gebeuren en dan gaan we lekker een weekje ‘beachen’ in Mombassa (Kenya). Een goed resort aan het strand en weer even tijd voor ons zelf en elkaar. We zijn rond die tijd 10 jaar ‘getrouwd – 35 jaar bij elkaar en an mag je daar toch wel even de tijd voor nemen!
Ook deze week weer eens wat extra tijd besteed aan de keuken: jam gemaakt van ananas en een (onbekende) vrucht uit eigen tuin, een soort boerenkool gemaakt van een koolsoort uit eigen tuin en Paul heeft enkele keren sap gemaakt van sinaasappels en passievruchten, ook uit eigen tuin. En vandaag, niet alleen vers brood gebakken, maar ook echte Hollandse kroketten. De FEBO was er niks bij!
En vandaag enkele uren op het krukje sprietje voor sprietje het onkruid uit het gras gehaald. De jongens willen het liefst de hele tuin opnieuw omspitten en dan – sprietje voor sprietje – nieuw gras zetten. Volgens mij/ons is ‘mijn methode veel effectiever, dus we zetten discussie morgen voort. Of het goed is voor mijn rug? Merken we de komende dagen wel. Hij is in ieder geval lekker verbrand en dat lijkt me beter dan infrarood.
Overigens deze week enkele dagen een behoorlijke terugval gehad. Een pijn alsof er nooit een operatie heeft plaatsgevonden. ’s Nachts weer wakker en maar weer aan de paracetamol. Zal wel weer overgaan..?
Overigens deze week van Sjoerd, die met Anneke Flavours runt, maar ook in Nederland een apothekersassociatie, voor het komende jaar de benodigde medicijnen gekregen. Voor 1/6 van de kosten die die pillen hier kosten en van een hoop gezeur af. Telkens als ik een voorraad nodig had, was er wel iets niet.
Gisteren kregen we bericht dat een broer van Robert gestorven was. Nog vrij jong (achter in de 30) aan een soort van malaria. We kregen – te laat – het verzoek of ze onze auto konden lenen maar we zagen ons zelf ook niet met zo’n kist en een hoop volk naar een dorp in de buurt van Bombo (bij Kampala) rijden. We hebben ze maar wat geld geven en ze zijn met een truck en een hoop volk die kant uitgegaan en volgens de traditie zijn er nu nog enkele weken van rouw. Erg verveend voor Robert. Hij heeft een tijd niet erg lekker in z’n vel gezeten, maar het ging juist wat beter. Hopen dat de terugslag niet te groot is.
En tussendoor eindelijk weer eens tijd gehad om de website van nieuws te voorzien. Dus alle aanvullingen(?) vind je daar en ik heb me voorgenomen ook die weer eens te gaan up-daten. Maar eerst volgende week het schoolfonds bijwerken. Nog even en de 3de term komt er aan.

Voor foto's: zie de website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten