zondag 19 augustus 2012


Konijn en asperges?

Het gaat goed met de tuin en het kleinvee. Anja huppelt vrolijk rond, alleen het storend gemekker op sommige uren om melk. De eenden kwaken te veel en daarom hebben we besloten die maar op te ruimen. De eerste gaat de pan in bij het feestmaal bij gelegenheid van het einde van de Ramadan. We hebben al een tijd geen jonge konijnen meer en wellicht hebben ze het niet naar hun zin? Daarom deze week met vereende krachten een riant buitenverblijf gebouwd. Kunnen ze lekker buiten stoeien en wat dies meer zij en kan er binnenkort ook weer eens een de pan in. Straks hebben we gras genoeg, want dat groeit uitstekend, dank zij de regens. Deze week nog een flink stuk op mijn manier onkruid vrij gemaakt. Mijn rug heeft het goed doorstaan. Deze keer alleen te lang in de zon gezeten: ik had het gevoel of ik de nacht er na in de aluminiumfolie lag. Goede voorbereiding op Mombassa.




En dan de asperges: ze zijn uitgekomen en hun groene sprieten zien er uit zoals ze er uit moeten zien. Dus we kijken hoopvol uit naar hun groei en dat moet dan toch een fantastisch maal opleveren?
Voor de rest deze week veel regelwerk. Een goed gesprek met een ingenieur, die het KisoBOKa Centrum wel wil bouwen en dat biedt de mogelijkheid ‘in eigen beheer’ te bouwen. Dat zou een stuk goedkoper zijn (?) maar bovendien kunnen we dan maximaal de mensen van Kimasa inschakelen. Dat ze het idee hebben dat ze hun eigen centrum bouwen en niet dat er een mooi gebouw door de ‘mzungu’s’ wordt neergezet. Hij gaat een begroting maken en dan kunnen we binnenkort de knoop doorhakken. Als er tenminste nieuws is van het kadaster.
Deze week kennisgemaakt met Judith, een nieuwe vrijwilligster van de DED (Deutsche Entwickelungs Dienst). Zij komt voor een vol jaar naar St. Matia Mulumba. Zij is de 4de op rij en ik ben ‘mentor’ van die gasten. Dat houdt in veel koffie met ze drinken. Erg leuk om te doen en zeker George (de eerste) is inmiddels een goede vriend geworden. Hij komt in januari voor 6 weken terug. Judith is de eerste jonge vrouw op school en dat kan wel eens hele andere ervaringen opleveren.
Ook bijgekletst met Dirk, onze Belgische vriend, die weken op safari is geweest; zijn grote hobby en hij schijnt er van te kunnen leven en heeft een klein reisbureau, dat we nog wel eens inschakelen voor onze eigen vrijwilligers. Overigens deze week twee interessante aanmeldingen gehad en dat is zeker prettig als we in Kimasa gaan starten.
Paul heeft de meeste tijd met de jongens daar doorgebracht en het is goed te zien dat ze veel eigen initiatief tonen en begonnen zijn hun eigen groentes te verbouwen en allerlei dingen in de tuin te doen. Als beloning – en omdat het toch ook vakantie is – is Paul deze week met ze naar Mabiraforest geweest. Verslag en foto’s vind je op  www. kisoboka.nl
Tussendoor het schoolfonds administratief op orde gebracht. Van alle 10 deelnemers alle uitgaves uitzoeken en inboeken en overzichten maken voor de sponsors. De balans opmaken, want over 2 weken start de laatste termijn en voor die tijd moet het schoolgeld betaald zijn. Ik hoop dat volgende week te doen, want de laatste dagen wil iedereen dat doen en sta je uren in de rij, in 6 verschillende banken.
Een goed gesprek met Jacob gehad en de knoop doorgehakt: hij gaat weer naar school! Hij was weer gaan twijfelen omdat hij het geld niet zou hebben (zijn vrouw zit al een tijdje zonder werk) en ons niet in de steek zou willen laten. We hebben nu afgesproken dat de komende week zijn laatste week wordt. Hij kan dan nog even vakantie nemen en zijn oude moeder opzoeken en wij gaan op zoek naar sponsors. Hij heeft ook nog zijn varkens achter de hand en die kunnen over enkele maanden een mooi bedrag opleveren als ze slachtrijp zijn. Dus dat wordt wel effe wennen, zonder onze trouwe Jacob en vooral goed zoeken naar een opvolg(st)er, waarbij vooral discretie de belangrijkste kwaliteit moet zijn.
Weer een ochtend tevergeefs op het Gemeentehuis op een ambtenaar gewacht die onze stukken voor de NGO moet tekenen, maar daar wen je ondertussen wel aan. Maar we hebben bijna alles rond – denken we – en na de bestuursvergadering van as. dinsdag hopen we de stap te maken naar Kampala.
Begin deze week ‘Bonita Avenue’ uitgelezen. Een magistraal boek dat nog lang nasuddert. Omdat er nog twee familiedrama’s in de kast staan, eerst maar iets luchtigs; ‘Mosselstrand’ , een geweldige mooie Zweeds vertelling van Marie Hermanson. Ik heb het al weer bijna uit.
En tussendoor ook nog twee filmpjes gekeken, waarvan ‘ Departures’, een Japanse film die ooit met een Oscar bekroond werd als de beste buitenlandse film, een absolute aanrader is. Gewoon in de bak voor 3 Euro.
effe a cup of suppe
Eindpunt en toppunt was IDI-day vandaag. Bakali heeft er de hele week naar uit gekeken, maar toen bleek dat ze nog een dag langer moesten vasten. Maar dat is rijkelijk beloond met een goed maal met pompoensoep, rijst, posho, casava, kip, eend (ja, die), vis, spaghetti, en lekkere koekjes. Ik heb de hele dag in de keuken gestaan (ook nog een brood gebakken) en Bakali en zijn zus (of nicht?) idem, maar we hebben er met z’n allen (ook Fred was er, voor de gelegenheid ook maar Moslim) van genoten.
Maar ik kijk uit naar konijn, asperges en frietjes.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten