zondag 9 september 2012


Blog 50

Een gouden blog

Als ik het goed heb bijgehouden, is dat de 50ste blog. Dat is minder dan het aantal weken die voorbij zijn sinds mijn 65ste verjaardag, toen ik besloot dit ding te starten. Dus niet elke week een blog, maar toch bijna.
Het had helemaal ‘goud’ kunnen worden met de NGO-papieren op zak. Maar, helaas.

We togen met goede moed op woensdagmorgen naar Kampala. Het complete bestuur, op Aisha na, en Paul natuurlijk ook. We waren er op tijd. Op het afgesproken uur (11.00) maar moesten 1 ½ uur wachten. De papieren waren binnen en af en toe keken we even, waar we op de stapel lagen. Bijna bovenaan! Toen moest hij het natuurlijk nog ‘lezen’. We werden binnen geroepen.
Ondanks onze zorgvuldigheid en raadpleging van alle voorschriften bleek het dossier toch nog niet compleet. Er ontbrak een goedkeuring van het Ministerie, de naam ‘KisoBOKa’ was niet officieel geregistreerd, de statuten waren niet door een notaris getekend, we hadden te veel ‘doestellingen’ en het werkplan moest per maand gedetailleerd worden en dat gold ook voor de begroting: “zo dat we kunnen volgen wat jullie doen en of je het doet”. In een land waar duizenden NGO zijn!

Teleurgesteld, verlieten we het terrein maar we hebben ons zelf toch maar getrakteerd op een lekkere lunch bij de Chinees. Vooral voor Mr. Okello een geweldige ervaring. Die dacht dat het hete doekje om je handen te wassen, een voorgerecht bevatte... Het was helemaal een sensatie met hem in de supermarkt (Shoprite) boodschappen te doen. Hij achter het karretje en hij keek z’n ogen uit wat wij er allemaal instopten en wat er daarnaast nog meer te koop was. Zo onthutst dat hij de kassa straal voorbij liep en dacht dat hier voor mzungu’s alles gratis is.
In de tussen tijd zijn Alex en Thomas de papieren bij het Ministerie en Registratie gaan halen en dat invullen is een fluitje van een cent. Ze hadden het ter plekke kunnen doen. De notaris heeft de statuten inmiddels ook al nagekeken en slechts enkele wijzigingen voorgesteld, dus dat gaat ook goed komen. De doelstellingen zijn geclusterd, zodat het beter te overzien is maar nu het werkplan nog. Dat is nog wel een klus, maar ik hoop die toch dinsdag geklaard te hebben. Dan deze week een extra bestuursvergadering en opnieuw naar Kampala. Maar niet meer met z’n allen. Aangezien de Commissie pas in de laatste week van september vergadert, lijkt het nog goed te komen.

Meer geluk hadden we dinsdag, toen de Reclasseringsambtenaar  eindelijk de aanvraag voor het huisje goedkeurde en daarmee staan we weer wat sterker in de onderhandelingen met de collega-organisaties.
Maar deze week was dus Najibu de enige bewoner, buiten de matron. We hebben besloten het hondje te kopen en die is nu in Makenke in training. We hebben hem ‘Philo’ gedoopt, in herinnering aan de hond van mijn Moeder. Bovendien vonden we ‘Vriend’ wel een toepasselijke naam voor wat straks een gevaarlijke waker moet worden.
Verder deze week de brieven voor het Schoolfonds verstuurd. Miljoenen uitgegeven aan schoolgeld en de nodige administratie verricht.

Maar de grootste uitdaging was koken met Mirabu. Het huis poetsen was geen enkel probleem en ze haalden de eerste dagen vuil weg op plekken waar Jacob nooit keek en zelfs de wasmachine was geen enkel probleem. Ze kon goed overweg met Bakali en ze besloten samen te lunchen. Dat ziet ze meer zitten dan met ons tussen de middag een boterham te kauwen. Maar koken wil ze graag leren. We hebben afgesproken elke week 2 of 3  dagen samen te koken en zo langzaam wat recepten te verzamelen. Ze schrijft ze keurig in een schriftje.
De eerste proef op de som was de afscheidparty voor Jacob, op vrijdag. We hebben pindasoep gemaakt, chili con carne, paella en komkommersalade. Ze heeft erg haar best gedaan en ik denk dat ze snel leert en dat belooft nog wat voor de toekomst. Maar het is ook nu al fijn om 5 uur de maaltijd gereed te hebben, zodat we hem ’s avonds alleen maar hoeven op de zetten i.p.v. om 5 uur te starten met koken.
Het afscheidsetentje met Jacob was een groot succes en hij genoot van de aandacht en de kleine cadeautjes die we voor hem gekocht hadden. Er is gezellig gekletst en Mirabu genoot van de complimentjes op haar kookkunst. Jacob kon natuurlijk maar moeilijk afscheid nemen maar morgen vertrekt hij echt en we zijn erg benieuwd hoe het hem gaat bevallen.De komende week is ook Bakali weg. Een weekje vakantie in zijn dorp. En ook Robert is er niet, die hebben we een week (of langer) uitgeleend aan Dirk, die een derde huisje gaat bouwen op zijn terrein.vlnr: Christophoor (die nu voor de varkens gaat zorgen, Fryda (de vrouw van Jacob, Jacob, Willem, Robert (net niet zichtbaar, Bakali en Mirabu 

Jacob en Fryda

Mirabu
het vuur is aan
en het nu weer uit zien te krijgenEn dan was er deze week de houtskool oven. We hadden nog zoveel hout over dat Bakali besloot daar houtskool van de maken. Een ingewikkeld proces want het hout moet natuurlijk niet opbranden. Dus vuur in het midden, een kleine opening en veel zand dat het vuur min of meer verstikt. Een fraai bouwwerk en Bakali stond zelfs ’s nachts op om het vuur te controleren. Het zou 2 dagen moeten branden. Vrijdagavond – toen de echte kenners er waren – bleek het vuur toch te hard te zijn gegaan en werden verwoede pogingen gedaan het alsnog te doven. Zaterdag bleek de opbrengst erg weinig; nog geen halve zak. Maar we zijn weer een ervaring rijker.
En dat geldt voor de hele week en het zal volgende week niet anders zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten