zondag 2 september 2012


Mirabu

De eenden hebben de blog van enkele weken goed gelezen. Het dreigement goed verstaan. Deze week 6 eieren en ze zijn broedbereid. Meestal wachten ze dat er een ei of 10 liggen en dan nestelen ze zich voor 40 dagen. Kippen met nesteldrang verdringen zich rond het hok. Het gaat goed komen.

Ook met de NGO-papieren? Dinsdag opnieuw naar het office van de Districts Commendant. Net benoemd door Museveni himself en een goede vriend van Paul Okello. Hij had zelfs mij al eens ontmoet (bij de oplevering van de electriciteit in Kimasa) en het werd een amicale ontmoeting. Het tekenen van de papieren? Geen enkel probleem en hij was verontwaardigd dat we daar nu al 2 weken op zaten te wachten. Maar de juffrouw die de papieren al 2 weken onder haar hoede had, was er niet. Maar vrijdag zou alles in orde zijn...
De week zonder Jacob. Dus iedere morgen zelf vegen, dweilen, bed opmaken, afwassen, strijken. De tijd van de eerste maanden in Jinja, keerden terug. Maar ik had er plezier in. Mijn rug minder, maar het zal ook wel niet te lang duren...

Volgens plan, kwam woensdag Mirabu kennis maken. Een flinke meid met heel prettige kuiltjes in d’r wangen. Ze werkt al jaren bij Gaby en ze ‘had er echt zin in’. Van poetsen en huishouden, wist ze alles, maar van koken...? Of ze het leuk vond dat te leren? Geweldig! We hebben afspraken gemaakt over werktijden, verantwoordelijkheden en salaris en de dag erna kwam ze vertellen dat ze de uitdaging aannam. Ze komt per 1 september dwz na het weekend.

Paul is druk bezig geweest met de jongens in Makenke. Het hout uit de tuin is bijna verdwenen en dat is afgeleverd bij zowel de jongens in Makenke (zie website) om er een parasol van te make, als bij de jongens van de stenen. Ze hebben een tweede oven gebouwd en gaan de stenen nu bakken, dus het hout was zeer welkom. Met de jongens heeft Paul ook de nodige inkopen gedaan want ze hebben natuurlijk weer van alles nodig, nu volgende week de scholen beginnen.En ze hebben hard in de tuin gewerkt en zijn begonnen de weg te herstellen, want het is meer goot dan weg en met de uto bijna niet meer door door te komen

paul en enkele buurt kinderen in Makenke

de weg in Makenke

Adam, Najibu en John trots bij hun parasol


De administratie rond het schoolfonds dan ook bijna afgerond en de nodige andere financiele stukken. Aanvragen verstuurd naar nieuwe fondsen en de eerste opzet voor de begrotig van volgend jaar. Soms lijkt het wel echt werk en moet ik echt mijn ‘things-to-do-lijstje’ (42 actiepunten) een beetje verstoppen.
Een goed gesprek gehad met Mr. Waiswa, een van de docenten van St. Matia, die als leraar timmeren, graag iets voor ‘kansarme jongeren’ wilde doen. Hem gewezen op de mogelijkheden, straks in het KisoBOKA Centrum en daar was hij erg enthousiast over. Dat wordt een aanvraag schrijven naar ‘Vraag en Aanbod’ (actiepunt 43) en weer een nieuw punt voor de begroting.

Deze week ook het cnact hersteld met de ‘Kisobokagroep’ in Kisumu in Kenia. We hebben j aren goede cotacten met deze groep gehad – zijn ook al een paar keer hier geweest – maar het laatste jaar, is er een beetje de klad ingekomen. Toch een groep, die de moeite waard is. Wellicht dat de komst van een nieuwe vrijwilliger, die eerder in Kisumu, werkte, een nieuwe impuls kan geven aan het sluimerende plan voor een uitwisseling met straatjongens (in de begroting opnemen!).

Maar eerst komt nog een andere vrijwilligster. Een vrouw uit Kroatie, uit dat land gevlucht, jaren lang in Nederland gewoond en daar getrouwd en werkzzam als tolk. Maar ze wil graag weer haar oude beroep (maatschppelijk werk) oppakken en komt hier weer wat ervaring opdoen. Lijkt ons een waardevolle aanwinst om met onze jongens in Mkenke te werken. En misschien kan ze Mirabu inwijden in de Kroatische keuken...?
Met onze keuken gaat het goed. Kilo’s snijbonen die in de diepvries zitten, slakomkommer in overvloed en ‘Kaapse bessen’, al weet ik daar eigenlijk geen goed recept voor. Ja, je kunt ze ‘ in warme, pure chocolade drenken en dan zijn ze heerlijk als bon-bon’ maar dat vind ik een beetje overdreven. Het vorig seizoen, heb ik er janm van gemaakt, samen met mango. Erg lekker, maar het is nu geen mango seizoen. Tips? Verder liggen in de keuken verse casava eb zoete aardappels en daar moet Mirabu raad mee weten. Vandaag zelf paprika chips gemaakt, maar casava chips moet ook goed kunnen. Nog eens naar de juiste kruiden kijken.

Zo bestaat er dus ook een hele lijst – niet uitgeschreven, niet uitgeteld – van leuke dingen die vaak het TTDT-lijstje overstijgen en dat is maar goed ook! Zo ook tussen de bedrijven en ledigheden door, op afstand de politiek in Nederland een beetje gevolgd. Vooral omdat onze goede vriend Emiel Roemer er een prominente rol in speelt. Paul heeft vele jaren met hem getennist (in Sambeek) en ik heb jarenlang met hem voor de Blosradio gediscussieeerd over zijn politieke opvattingen en ambities. Over zijn huidige ambities, heeft hij toen niets verteld. Ook buiten dat circuit kwamen we elkaar veel tegen, ook omdat hij, net als wij, in een dweilorkest speelde. Gaat hij binnenkort het Haagse dweilorkest leiden? We volgen het met spanning af..
Deze week een hondje te koop aangeboden gekregen maar we vinden Polla en Castor voldoende. Maar wellicht iets voor Makenke? Volgende week, hakken we de knoop door.
Verder deze week ook de nodige aanloop gehad o.a. van Broeder Kizito en Broeder Bwanga (die directeur van Mugaga was, in de tijd dat wij er kwamen); veel herinneringen opgehaald en de gebeurtenissen van vorig jaar nog eens uitgebreid geanalyseerd.

En toen die vrijdag: de handtekening was er! En daarmee lijken alle papieren in orde. Volgende week naar Kampala. De planning is woensdag en wellicht komt alles dan toch nog goed voor we naar Mombassa gaan.
Echt zin in!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten