maandag 13 januari 2014

Blog 100


Al dertien dagen – al honderd blogs


Ongeluksgetal?

Al  13 dagen in het nieuwe jaar, dat zo voorspoedig begon. Maar vandaag een vervelende wending: Paul is in het ziekenhuisje opgenomen met malaria. Het kwam afgelopen zaterdag voelde hij zich niet lekker en we zijn naar de kliniek gereden om te testen: raak. Normaal krijg je dan een prik, die 3 dagen herhaald moet worden en meestal voel je je na de 2de prik al een stuk beter. Paul zelfs na de 1ste en we hebben een leuke middag doorgebracht met Lies en Frans, die een paar dagen op bezoek zijn en met Francien, de nieuwe vrijwilligster die vrijdag jl. arriveerde. Gisteren lekker uit eten.
Maar vanmorgen voelde hij zich weer slap en misselijk. We moesten toch naar de kliniek voor de 3de prik, maar de dokter die de uitslagen nog eens bekeek, stelde vast dat een dergelijke hoge graad niet met spuiten te bestrijden is. Dus was het advies: “Aan de drip”, een kinine-oplossing en doorgaans een effectieve oplossing. Ik heb sinds mijn behandeling daarmee, in mei, geen last meer van malaria gehad. Afkloppen.
Paul moet tot morgenmiddag in het ziekenhuisje blijven en we gaan er van uit dat hij dan weer vrolijk rondhuppelt. Maar hij is ook een jaartje ouder....of gewoon de verkeerde datum!

Nieuwe jaar.
We hebben genoten van de paar vrije dagen rond Paul zijn verjaardag. In een heerlijk resort op nog geen half uur van Jinja. Een prachtig uitzicht op de Nijl en wat vroeger de Bujagali Falls waren. Maar door de aanleg van de nieuwe dam zijn de falls (heerlijke plek voor rafters) verdwenen. Nu heet het Bujagali Lake en we hebben de eerste waterskiërs waargenomen.
Maar veel activiteiten van voorheen zijn verdwenen en daarmee ook de vele kleine commerciële activiteiten (eettentjes, barretjes, souvenirwinkeltjes) die de plek zo levendig maakten.
Maar we kwamen voor onze rust en hebben genoten met een boek aan het zwembad en goed eten en drinken. Zo Paul zijn nieuwe jaar ingestapt en het mooiste verjaardagscadeau, kreeg hij van Bakali. De avond voor ons vertrek, zondagavond, kwam hij aanzetten met 2 kleine, schattige konijntjes. Netjes in een doos met bovenop een strookje van 20 cm cadeaupapier. Echt ontroerend: Paul kreeg de tranen in zijn ogen.
Ook alle anderen: bedankt voor jullie verjaardagspost!

Uitzicht en zonsondergang vanaf ons huisje


Runnen en meeten.
De dagen daarvoor hebben we een druk programma afgewerkt. Paul is naar het dorp van Sadam geweest, een jongen die enkele maanden in ons huisje in Makenke heeft gewoond, maar teruggeplaatst is naar zijn eigen dorp. Het gaat goed met hem, al zou hij wel nog wel weer naar Makenke terug willen.
Daar gaat ook alles goed. Fred gaat deze week naar zijn moeder en tante in Entebbe, voor een paar weken vakantie daar en hij wil graag hier zijn lagere school afmaken.
De andere Fred is naar zijn moeder geweest. Hij heeft daar o.m. een nieuw dak op het hutje van zijn moeder geplaatst (met dank aan het KisoBOKa hulpfonds) en hij woont nu weer hier, bij Bakali, in afwachting van zijn examenresultaten. Dan kunnen we verdere plannen maken.
Waiswa moest onverwacht ook naar zijn dorp omdat zijn oma gestorven was. Hij heeft zijn terugkeer al een paar keer uitgesteld.
En dan de ‘Nieuwsjaar Run’, uitgesteld van Nieuwjaar naar de 4de vanwege het sterven van een lokale leider. Er waren bij de eerste run (voor de vrouwen) 15 deelneemsters. In hun lange rokken en op blote voeten, renden ze de 3-4 km vol overgave. Aangemoedigd door tientallen andere vrouwen, die er volgende keer allemaal bij wilden zijn.
Ook bij de mannen 15 deelnemers en daar ging het er nog fanatieker aan toe! Ze waren erg blij met de prijzen en we hadden voor de winnaars echte medailles, waar ze apetrots op waren. Voor herhaling vatbaar en ze wilden wel meer van dit soort sportevenementen. Gaan we zeker doen. Foto’s en verslag: zie website.
De dag daarna (op zondag) hadden we weer een ontmoeting met de lokale leiders en we hebben daarmee in-officieel de nieuwe ontmoetingsruimte in gebruik genomen. Behalve een hele lijst van dingen die ze wilden dat ‘KisoBOKa’ging doen, was het opvallend dat ze elkaar ook aanspraken op wat ze wel of niet gedaan hadden.
We hebben afgesproken dat ze nu eerst onderling plannen gaan maken en dat wordt dan het uitgangspunt voor een ontwikkelingsplan voor de wijk.
Tussendoor enkele voorstellen voor het bestuur in Nederland geschreven en voor het bestuur hier en daarmee vliegen de dagen om.

En tussendoor tijd om met Polla te knuffellen

Het centrum.
Daarbij zal het KisoBOKa Centrum een belangrijke rol spelen. Na de vakanties is er nog niet veel gebeurd. We hebben een goed gesprek met de aannemer gehad en contracten opgesteld dat binnen 5 weken de kantoorruimtes opgeleverd zullen zijn en de buitenmuren afgebouwd.
De meeste fondsen hebben positief gereageerd op ons tussenrapport, dus de grote hal kan ook in de komende maanden afgebouwd worden. En dan kunnen de activiteiten echt starten.
Een aantal activiteiten kunnen, hopen we, al eerder starten en we zijn blij dat deze en volgende maand vrijwilligers komen om ons daarbij te assisteren. De eerste Francien) is afgelopen vrijdag aangekomen en is nog bezig met ons introductie-programma, dat wat vertraagd wordt door de ziekte van Paul. Ze had wat lekkere Hollandse kaasjes bij zich en heel veel spulletjes voor de kinderen. Erg leuk.'
Haar ervaringen zijn te vinden op haar blog: Frenchine.gaatverweg.nl, ook te bereiken via onze website.

Huiselijk nieuws.
We hebben een forse scheur in de achterwand ontdekt, maar het huis staat zeker nog niet op instorten. De huiseigenaar heeft al een ingenieur gestuurd om te kijken wat er aan gedaan kan worden.
Jacob heeft hard gewerkt in de tuin en, dankzij de buitjes die af en toe vallen, komt er behoorlijk wat op.
We hebben dus 2 nieuwe konijntjes, maar een paar dagen geleden, werd een van de kuikens, voor mijn ogen, door een sperwer , de lucht ingevlogen. Ze was uit de kooi ontsnapt en dus ook aan het toezicht van de haan en andere kippen. Op hun lawaai kwam ik af....te laat.
We hebben nog geen nieuwe auto maar wel heb ik weer 2 boeken ‘verslonden’: ‘HhhH’, Himmlers hersens heten Heydrich van Laurent Binet. Een schitterende en spannende roman  over een bizarre geschiedenis. En daarna een oude ‘klassieker’: ‘De vriendschap’van Connie Palmen: ze zeggen ‘een meisjesboek’, maar ook voor mannen herkenbare typeringen over liefde en afhankelijkheid.
Nu snel de keuken in, want Paul komt thuis eten. Hij zal wel niet veel lusten, maar ‘Oma’s tomatensoep’ gaat er altijd wel in. Daarna gaat hij terug naar de kliniek voor de 2de en 3de drip.

En tenslotte: trots op de honderdste blog en op naar de tweehonderdste!
Bedankt voor jullie reacties.Geen opmerkingen:

Een reactie posten