dinsdag 25 maart 2014

Blog 105

Vluchten kan niet meer...


Kiezen

In één keer zit je er midden in. Wat je in Uganda nauwelijks interesseerde en volgde, komt als een vloedgolf op je af: Nederland gaat kiezen en iedereen mag zeggen en vinden wat hij of zij wil. We gaan ons er, tegen beter weten, in voor interesseren en volgen de debatten en prognoses.
We genieten van het voorjaarszonnetje en voelen ons veilig en opgelucht. Voorlopig maar even afwachten.
We kopen een klein autootje omdat dat goedkoper is dan maanden een auto huren. En dan hebben we meteen vervoer, als we besluiten voorgoed terug te keren naar Nederland. Een keuze die we die eerste week met tientallen vrienden bespreken, maar dat levert natuurlijk nog geen oplossing op. De kunst is niet te kiezen, het maar even op ons af te laten komen en te zien wat hier en daar gebeurt.
Dáár is het belangrijk dat het werk doorgaat en dus doe ik wat ik anders daar gedaan had: eindverslagen schrijven voor twee fondsen en de eindverantwoording voor het geld dat we uit Nederland ontvangen hebben.
We hebben dagelijks contact met Uganda en de berichten zijn steeds hetzelfde: het is rustig hier, ‘het’ is geen item meer, er zijn nog geen mensen opgepakt en ‘het waait wel weer over’.
Na 2 weken overheerst het gevoel dat we wel terug kunnen en we rekenen op terugkeer eind april.

We gebruiken de tijd voor een medische check-up bij de dokter en het ziekenhuis. Alles goed. Ik wordt wel doorverwezen naar de podotherapeut omdat een van mijn tenen, de verkeerde kant uitgroeit. Zou met een steunzooltje te verhelpen zijn.
Meerdere bezoeken  aan de tandarts om een definitieve prothese te krijgen. Veel afspraken – vooral lekker eten bij vrienden – vullen de dagen en wat hebben we een mazzel met het weer.

Geen keuze? 

Ons optimistisch gevoel slaat aan het einde van de tweede week om. Uit contacten van vrienden met Uganda blijkt dat er ‘rumors’ ontstaan. Er zijn blijkbaar mensen die denken te weten wat er echt aan de hand is. Het is onduidelijk of ze weten waarom we ‘gevlucht zijn’of in algemene zin proberen er achter te komen of waar is wat ze weten of vermoeden.
Via onze vrienden proberen we er achter te komen hoe het geklets ontstaan is, waarom en wat de tendens ervan is: een waarschuwing of  een dreiging?
Het gevoel overheerst dat we niet terug kunnen en niet terug willen. We maken nieuwe scenario’s, maar stellen tegelijkertijd vast dat het nog veel te vroeg is om definitieve besluiten te nemen. We zijn pas twee weken hier en moeten gewoon geduld hebben!
We zitten in de zon – Paul meer dan ik – en gaan door met wat moet gebeuren. Ik schrijf nieuwe aanvragen voor activiteiten die we graag nog willen doen. Ons mogelijke vertrek uit Uganda, zou niet het einde van ‘KisoBOKa’mogen betekenen.
Daarover praten we ook uitvoerig met ons bestuur in Nederland en we besluiten dat alles zo veel mogelijk gewoon doorgaat. Ook de opening van het Centrum in juli of augustus en een mogelijke reis van een delegatie en wellicht ook andere belangstellenden. Want Uganda blijft een prachtig land en we zijn er trots op wat we daar hebben opgebouwd en nog willen voltooien.
We besluiten ons te concentreren op de komende weken en maken plannen hoe we die weken zullen invullen.

Hoop!
We besluiten een week naar het Westen te verhuizen om onze vrienden daar te bezoeken, mijn paspoort te vernieuwen (waarvoor we naar Den Haag moeten) en enkele fondsen te bezoeken. We plannen een dagje Amsterdam en boeken een theatervoorstelling (Vaslav) en besluiten een week naar Frankrijk te gaan, om mijn broer op te zoeken.
Er komt positief bericht uit Uganda.
Een bericht in ‘ the Monitor’meldt dat Kerry (de Minister van Buitenlandse Zaken van Amerika) heeft gezegd, na een telefoongesprek met Museveni dat de President bereid is zijn standpunt te heroverwegen als na een gesprek met Amerikaanse wetenschappers, blijkt dat hij verkeerd is geinformeerd is door zijn Ugandese dokters.
Dat was een van zijn argumenten voor het tekenen van de wet. Ugandese dokters hadden hem, op basis van wetenschappelijk onderzoek verzekerd dat homofilie niet ‘aangeboren’ is.
Nu maar hopen dat dat gesprek er snel komt, want dat zou een geweldige verandering kunnen betekenen. Op deze manier zou de President ook zijn handen in onschuld kunnen wassen ('Ik ben verkeerd voorgelicht’) want de gevolgen, vooral op economisch (toeristisch) gebied zijn enorm.

Top.

Ondertussen zijn we verhuisd naar Noordwijk en genieten van de zon. We hebben een heerlijke strandwandeling gemaakt en aan het strand gezeten. We lezen wat en proberen op afstand onze manager in Uganda wat te coachen. We kijken veel tv of filmpjes (genoten van een al oude serie ‘Bij nader inzien’, doen ons te goed aan de Hollandse keuken en worden gruwelijk verwend door vrienden die ons te eten vragen. De eerste kilootjes zijn er al weer bij. Mocht ook wel, want ik was 10 kilo afgevallen.
We hebben met erg veel belangstelling de ‘top’gevolgd en van dichtbij het afweergeschut in de duinen gezien, de rondcirkelende helikopters, maar nog geen last ondervonden van verkeershinder.
We concentreren ons op de dag van vandaag en Uganda lijkt ver weg.
Maar het is duidelijk: vluchten kan niet meer. Er zal binnen enkele weken een besluit genomen moeten worden en de volgende opties liggen open:
-          We gaan samen de 29ste april terug (vrienden van ons hadden/ hebben voor die datum een reis naar Jinja geboekt)
-          We gaan samen op een later tijdstip terug als er meer duidelijkheid is over de wet (er moet – naast het gesprek met de Amerikaanse wetenschappers - nog een toetsing aan de grondwet plaats vinden)
-          Eén  van ons gaat de 29ste terug en blijft enkele weken (of maanden) om te kijken wat er precies speelt en/of onze definitieve terugkeer voor te bereiden
Maar voorlopig hebben we nog een druk en leuk programma hier. Bezoeken enkele vrienden en fondsen. Gaan op bezoek bij een bedrijf die ons mogelijk kan helpen in het Centrum wat ‘incoming generating’ activiteiten op te zetten, als zeep maken, brood bakken, etc  en we voelen ons ‘toppie’ met de zon en alle goede dingen die Nederland ons biedt.
Met Arjan en Els aan het strand in Noordwijk

Dromen van Uganda?

We zitten nog tot de 28ste maart in Noordwijk. Het weekend in Haarlem. Zondag (de 30ste ) in Boxmeer, waar de presentatie is van een nieuwe CD van de ‘Fanfare van de 4de Hoedanigheid. Maandag gaan we naar Zuid-Frankrijk en de 7de april landen we weer op de Vers in Overloon. Daar blijven we tot 18de en waar we dan de Pasen en volgende weken doorbrengen, weten we nog niet .

We zijn bereikbaar: Willem 06-81704620 -  Paul 06 – 13509542

Vrede en alle goeds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten