dinsdag 24 januari 2012

TIME OUT OVER


De afgelopen week stond nog veel in het teken van de afronding van het bezoek van Els, Evelien en Bianca. Er moest  nog een businessplan besproken worden voor het ‘tassenproject’, een eindevaluatie en natuurlijk de laatste afsuitende bezoekjes.
Indrukwekkend was de afsuiting van hun project in Soweto, waar de vrouwen alles uit de kast gehaald hadden om er een echt feestje van te maken. Uitgedost in de mooiste kleding voerden ze traditionele dansen op, ze spraken hun waardering uit voor de inzet van de meiden en ze hadden voor wel honderd mensen gekookt. De eerste 100 tassen werden ingepakt en nu moet het tweede deel van het project uitgevoerd worden; de verkoop van de tassen in Nederland o.m. door het opzetten van een webwinkel.
Een ander bijzonder moment was de ‘kookworkshop’, die Bakali, Robert en Jacob organiseerden om de bezoekers een aantal traditionele gerechten te leren. Een chaos in de keuken en geen duidelijk plan, maar alles kwam op de bordjes terecht. Ook hier een hoeveelheid voedsel voor een heel dorp, maar dat is de dagen daarna keurig door de jongens opgesnoepd.
Diezelfde dag hebben wij uitvoerig overlegd met Mr. Thomas; over zijn ervaringen in Nederland en Duitsland, maar ook over wat de volgende stappen kunnen zijn na de afsluiting van Mpumedde. We hebben de verschillende opties besproken en besloten de komende week met een kleiner groepje een strategie uit te zetten voor de komend maanden. Als er weer wat meer rust is, na het vertrek van de bezoekers.
Die vertrokken zaterdag de 21ste in de late avond. We zijn rustig naar Entebbe gereden en daar nog van een laatste maaltijd aan het strand van het Victoriameer genoten. Snel afscheid nemen op de luchthaven.
Het was een bijzondere tijd waarin je weer wat meer over je zelf leert, ontdekt in hoe verschillende werelden je leeft en hoe moeilijk het is die verschillen te overbruggen of te benoemen. Dat zal van beide kanten zo zijn en dat maakt het ook wel tot een uitdaging. Die wat ons betreft tot positieve prikkels heeft geleid. Die moeten we nu omzetten in onze eigen plannen.
Maar we hebben het weekend nog heerlijk genoten van een vorstelijk ontbijt bij Maarten en Willemien aan het Vicoriameer in Entebbe. Het is steeds genieten van hun hartelijke gastvrijheid en hun luisterend oor.
Die middag hebben we in Kampala gelunched met Daniel. De eerste straatjongen die met sukses zijn eigen weg vond en nog steeds voor veel jongens het ‘ideaal’ is. Hij heeft een tijd in Jinja bij Flavours gewerkt en daarna in diverse restaurants in Kampala. Hij zat nu zonder werk, maar was optimstisch over zijn toekomst en het was gewoon heel leuk hem weer terug e zien.
Die avond zijn we in de stad naar een uitvoering van de Ndeeregroep geweest. We hebben volop genoten van diverse traditionele dansen uit Uganda, maar ook omringende landen. Perfect op de stage gebracht in een sfeervolle ambiance (een openlucht theater in Afrikaanse stijl) en met mogelijkheden voor een hapje en een drankje. Het duurde ruim 3 uur en werd op een uiterst deskundige en humoristische manier gepresenteerd. De uren vlogen om.
We zijn in Kampala blijven slapen om de volgende morgen naar de fysiotherapeut te kunnen. Ook de nieuwe medicijnen bieden nauwelijks verlichting en ik voel me echt een oude man. Bas (een Nederlandse manuaal therapeut) heeft met een aparaat mijn ruggengraat wat proberen op te rekken, heeft de bovenrug gemobiliseersd en wat electromassage gegeven. Of het wat uithaalt? Je hebt in ieder gevoel dat er wat gebeurt en daarom deze week maar weer opnieuw naar Kampala.
Meteen was duidelijk dat de nieuwe ‘werkweek’ begonnen was. Al onderweg van Kampala naar Jinja, kregen we een telefoontje dat Najib door de politie was opgepakt en in de gevangenis zat (vanwege een gestolen telefoon), dat Adam weer in de straten van Jinja was gesignaleerd en thuis wachtte een hele serie emails. We hadden de laatste vier dagen geen internet en dan stapelt het zich snel op. Een aantal verzoeken van vrijwilligers, projectplannen van de jongens in Kimasa en begrotingen van projecten die mogelijk uitgevoerd worden. Daarbij – eindelijk -  de begroting van de verdere renovatie van Matia Mulumba. Ook de begrotingen van de kosten van de jongens die weer naar school gaan. Deze week loopt ‘de grote vakantie’ af en de komende week moeten de schoolgelden betaald worden en voor enkele jongens moet de inschrijving nog geregeld worden.
Deze week moeten we enkele knopen doorhakken en moet duidelijk worden welke kant we opgaan: toch een Rehabilitatiecentrum opzetten? Liever een (Levens) Art Centre? Een zorgboederij en dan toch maar een lap grond kopen?


De ‘time-out’ die we ons zelf gegeven had, loopt af en we zijn er ook wel weer aan toe ons wat meer te richten op onze eigen plannen dan dat de planning vooral bepaald wordt door bezoekers. Overigens met heel veel plezier gedaan en we zijn blij met de prikkels die dat weer heeft opgeleverd. Bovendien is het ook een van onze doelstellingen; onze ervaringen en wat ons drijft delen!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten