vrijdag 30 maart 2012


HANNES2 en gehannes.
Deze week hadden we met de stroom veel geluk. Weinig uitval en dus veel uren achter de aptop doorgebracht. Om het werkplan te vertalen in het Engels en het nodige administratieve werk te doen. Daarbij hoort ook het ‘up-daten’ van de website en daar zijn inmiddels weer een aantal pagina’s gereed. Die zullen binnenkort wel geplaatst worden. Dan moeten we nog de foto’s uitzoeken en dan starten met de Engelse versie.
De weinige stroomuitval, bood ons ook de kans weer eens wat filmpjes te bekijken. Daphne en Nadia hadden er wel 20 meegenomen en het is lekker ontspannend. Dat is lezen ook en deze week ‘De stam van de Holenbeer’ uitgelezen. Een indrukwekkend relaas over de oermens, maar ik weet niet of ik aan de andere delen nog begin. Het is boeiend, maar traag. Nu begonnen aan ‘Zoete mond’ van Thomas Rosenboom, een degelijke Nederlandse roman.
De nodige bezoekjes afgelegd aan de projecten, waarbij Paul vooral Kimasa veelvuldig bezocht heeft en ik Soweto. Het gaat allemaal goed en we zien de vooruitgang en de groeiende betrokkenheid van de mensen. Dat bleek ook uit de vergadering met het bestuur hier en we hebben de nodige knopen kunnen doorhakken. Het huurcontract voor het huisje in Makenke is klaar en ook het koopcontract voor de grond. Er ontbreekt nog een naam van de zoon van de eigenaar, maar dan is ook dat contract definitief. Dat betekent nog niet dat het van ‘ons’ is want dan moet er blijkbaar nog een hele procedure gevolgd worden om  het land in bezit te krijgen en te mogen bouwen. Maar we gaan er van uit dat father Kees, die volgende maand komt, toch de ‘eerste stee’ kan leggen.
Nu het bestuur heeft ingestemd met het werkplan, zullen we het komende week aan het Bisdom en de Gemeente aanbieden en dan kunnen we vooruit. We hebben ook de eerste contacten gelegd om onze werkvergunning te verlengen – niet meer ia het Bisdom – en ook dat schijnt voorspoedig te verlopen.
We hebben een nieuwe geit gekocht: Hannes2 en die begint al aardig te wennen en de damesgeiten ook, dus  hoop voor de toekomst.
Deze week, in de nacht van zaterdag op zondag hevige regen gehad en binnen de kortst mogelijke tijd zat de poort weer volledig geblokkeerd door de modder. Na de eerste hevige regen hadden we alles uitgegraven en ook de pijpen schoongeveegd, maar blijkbaar liggen die te laag. We hebben nu de huisbaas ingeschakeld en vandaag zijn ze begonnen alles uit te graven en opnieuw op te bouwen. Want in april, komt er veel, heel veel regen – zeggen ze.
We hebben bezoek gehad van een delegatie van de HAN Universiteit uit Nijmegen die hier in het najaar enkele studenten willen plaatsen. Ze waren erg onder de indruk en we wachten nu af welke studenten voor Jinja kiezen en hoe we ze kunnen inzetten op de verschillende plekken.
Heel verrassend was de onverwachte aankondiging dat Maria Martens ons komt opzoeken. Maria kennen we al zo’n 30 jaar en we hebben haar in Kameroen leren kennen. Ze heeft een actief aandeel gehad in de ontwikkeling van ‘SAMEN’, het project van de Salesianen dat jongeren uitzendt all over the world. We hebben altijd contact gehad en zien elkaar zonder regelmaat. Omdat ze in Kampala moet zijn voor een grote conferentie (als afgevaardigde van de Eerste Kamer, waar ze deel van uit maakt) zou ze het leuk vinden ons te bezoeken. Ze heeft haar terugreis een dag uitgesteld en dan heeft ze precies een dag om met ons op te trekken. Kijken er erg naar uit!
Ook naar het bezoek van father Kees, die hier meer dan 30 jaar heeft gewerkt en wiens werk we eigenlijk aan het ‘af maken’ zijn. Het was Kees zijn droom een rehabilitatiecentrum op te zetten en we zijn blij dat hij ook de gewijzigde plannen steunt. Hij blijft een paar weken en dat zal zeker de nodige impuls geven aan onze plannen.
Als die niet gedwarsboomd worden door mijn rug. De pijn wordt erger maar daar wen je aan. Over de behandeling is nog niets bekend. Drie keer moeten vragen of ze de mail ontvangen hadden, drie keer moeten bellen. De scan opgestuurd maar die konden ze niet openen in Boxmeer. Delen van de CT ingescand en opgestuurd, maar daar konden ze niet veel van maken. Een hoop gehannes en nog geen stap verder. We hopen dat we toch deze week een aanwijzing krijgen dat operatie in juni mogelijk is want dan kunnen we aan het werk met het regelen van vervoer, accommodatie, etc.. We hebben wel de foto’s en scan inmiddels mee kunnen geven naar Nederland, dus ze kunnen het nu echt bestuderen?
Ondertussen rust ik maar veel. Lig vaak de hele morgen op bed en slaap. Pijn kost energie!

 onze nieuwe HANNES

 HANNES2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten