zondag 29 april 2012


KLAAR IS KEES
We hebben heel wat afgekletst met Kees de eerste dagen. Herinneringen opgehaald, ervaringen gedeeld en vooral  veel gepraat en nagedacht over onze droom: het KisoBOKa centrum en de opvang van straat jongeren. Zeker nu we samen de plek gezien hadden, werd het met de dag concreter.
We zijn naar Bujagali geweest, waar Soft Power een centrum heeft, waar we ons door hebben laten inspireren en daarna zijn we druk bezig geweest met schetsen en ontwerpen. Het schrijven van een ‘pakket van eisen’ en ontwerpen maken. Ruud en Paul ieder met eigen ideeën en die kwamen dan weer bij elkaar uit. Het werd steeds zichtbaarder en mooier en we hadden een concreet plan voor de bestuurs-vergadering op dinsdagmorgen. Die waren enthousiast en gaven het groene licht. We moesten wel nog even flink met ons medebestuurslid Paul Okello discussiëren om een redelijke prijs te bedingen voor het stuk land dat we van hem willen kopen,

Het centrale idee van het
Centrum is dat traditie
(Afrikaanse hutten) en
Onderaan kom je binnen
Links ruimte voor secretariaat, manager en store; daarachter ruimtes oor drama en workshop. In het midden (rond) de ontmoetingsruimte) , in de hoek een biogastoilet en de twee andere ronde ruimtes zijn voor exposities en educatie.
Het totaal is 35 bij 30 meter en de groene strook
Rechts is nog vrij voor uitbreiding

 
Nieuwe ontwikkelingen
elkaar hier ontmoeten.







ONTWERP MAQUETTE KISOBOKA CENTRUM


 HET SOFT POWER VOORBEELD

Met father Kees een kort bezoek gebracht aan de Bisschop en heerlijk geluncht bij Alba en woensdag is Kees met zijn neef Ruud vertrokken voor een trip naar Mbale en Sipi Falls, in het oosten van Uganda.
Woensdag naar Soft Power. Zij bouwden met behulp van vrijwilligers nogal wat scholen in deze regio en bouwden ook voor ons de lokalen bij St. Matia Mulumba, de technische school. Het plan uitgelegd en het lijkt allemaal haalbaar. Ze hebben ons beloofd binnen 10 dagen een begroting te leveren, zodat we kunnen zien of het ook financieel haalbaar is. Maar we hebben inmiddels al besloten op 6 mei door father Kees een eerste boom op de plek te planten en het huisje voor de jongens officieel te openen. We blijven optimistisch.
De volgende dagen hard gewerkt aan project voorstellen en vertalingen, want vrijdag hadden we een belangrijke ontmoeting met iemand van het Gemeentebestuur. Hij was enthousiast en zou de plannen met zijn medewerkers bespreken en we worden uitgenodigd om deel te nemen aan het ontwikkelingsprogramma van de Gemeente. Een belangrijke erkenning, als de goede man waarmaakt wat hij belooft. Moet je altijd nog maar afwachten. 6 mei is de eerste proef, want hij heeft beloofd, ondanks dat het op een zondag is, aanwezig te zijn bij de opening. We will see.
Zaterdag een reünie met Kees en zijn oude jeugdleiders en hij was erg onder de indruk wat er van hen geworden was, al was hij een beetje teleurgesteld dat er maar zo weinig in de politiek gegaan zijn. Hij blijft zich maar opwinden over de corruptie en wantoestanden in dit land (werd er daarom door Amin uitgegooid), maar de jongeren/ouderen inmiddels, waren zeer sceptisch over de politieke ontwikkelingen. Het is leuk daar met hem over te discussiëren. En het is vooral leuk te zien en te horen hoeveel hij voor anderen heeft gedaan en betekent. We komen veel nieuwe mensen tegen, die zeker ook voor de toekomst van belang kunnen zijn.

Maar daarvoor hebben we eerst een werkvergunning nodig en dat gaat – zoals verwacht – traag en steeds moeten er weer andere papieren aangeleverd worden. We hopen dat we komende week wat meer helderheid krijgen.
Ook over de uitslag van de scan, want ook daarover is nog niets bekend. De foto’s schijnen nu bij de neuroloog te zijn, maar verder...
Morgen (maandag) gaan we naar Kampala, nadat we eerst bij de advocaat de aankoop van het land met Okello geregeld hebben en nog een ontmoeting hebben met de overkoepelende organisatie voor straatkinderen.
Na de viering van Koninginnedag, gaan we dan dinsdag naar Queen Elisabeth National Park en op safari. We komen zaterdag – via Fort Portal – terug. We kijken er naar uit. Lekker 4 dagen zonder verslagen, rapporten en vergaderingen. Gewoon aapjes, leeuwen en mensen kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten