zondag 6 mei 2012


Op safari en op missie

We hebben maandagmorgen de aankoop van het tweede stuk land getekend en daarmee zijn we (KisoBOKa-CBO) eigenaar van een stuk land van 40 bij 42 meter aan de ‘hoofdweg’ van Kimasa. We moeten nu nog het land op onze naam geregistreerd krijgen bij het kadaster in Entebbe en dan zouden we kunnen gaan bouwen. Maar we moeten nu eerst het projectplan en de aanvraag indienen bij ‘Wilde Ganzen’ en daarvoor is het wachten nog op de begroting.
Maandagavond de verjaardag van de koningin gevierd in Kampala met honderden Nederlanders. Normaal is dat feestje in de tuin bij de ambassadeur, maar vanwege de bezuinigingen zat dat er niet meer aan. Dus in een grote kroeg, maar dat was eigenlijk te druk en te lawaaierig en er was weinig beweging. Eigenlijk weinig mensen ‘ontmoet’, maar toch nog op het laatste moment Willemien en Maarten en dat maakte de hele avond goed.
De volgende morgen naar het Queen Elisabeth Park, waar we tegen 5 uur aankwamen en nog konden genieten van het overweldigende landschap. Het park is ingenieus gebouwd tegen de helling van het dal van het park en de volgende morgen zagen we al op korte afstand de eerste olifanten.
We hebben die morgen wat rond gereden in het park, vorstelijk geluncht in een lodge die je alleen maar kent van de plaatjes en ’s middags een indrukwekkende boottocht op het kanaal. Ontzettend veel nijlpaarden in allerlei standjes, krokodillen, olifanten en ontelbare vogels.  Je blijft je verbazen over de wondere wereld van de natuur.
Op donderdagmorgen op safari in het wildpark, maar die viel (opnieuw) een beetje tegen. Weinig beesten, al was de confrontatie met een groep buffels wel even spannend. Spannend was het ook toen we dachten leeuwen te zien, maar bij nadere bestudering bleken het gewoon everzwijnen.
’s Middags naar Kasese (op 40 km) waar we geluncht hebben met een oude bekende van Kees en ook onze lieve Consulata ontmoette. Zij was de inspecteur van politie, die het vorig jaar voor ons opnam toen we in Kasese een auto-ongeluk hadden en een week later mijn in beslag genomen rijbewijs, persoonlijk in Jinja kwam afleveren. Een hartelijk weerzien en zij regelde dat we een bezoek konden brengen aan de oude kopermijn. Een geweldig complex waar ooit 3000 mensen werkten, maar nu stil ligt. Het schijnt dat de Chinezen de mijn weer willen herstellen, nu de prijs van koper weer stijgt. Zou een enorme impuls zijn voor de locale economie.
We hebben weer in de King Fisher Lodge geslapen (father Kees en ons gratis aangeboden door de eigenaar, Hans Maarten Fisher) en vrijdagmorgen zijn we via de vulkaanmeren doorgereden naar Fort Portal.
Daar bleven we een nacht en de volgende morgen – na een bezoek aan de Botanische tuin – om 10.00 vertrokken naar Jinja. Inkopen gedaan in Kampala en om 5 uur waren we weer thuis.
Zondag een beetje uitgeslapen en toen naar Kimasa voor de officiele presentatie van KisoBOKa aan de plaatselijke leiders en de gemeenschap. Een eenvoudig feestje met veel woorden van waardering en veel toezeggingen dat ze ons zouden gaan helpen dat centrum te realiseren. Ze gaan de gemeenschap mobiliseren als vrijwilligers mee te helpen met de bouw en dat zou een geweldige besparing van kosten betekenen maar vooral dat ze ook de idee hebben dat het ‘hun’ centrum wordt.
We hebben het huisje waar de straatjongens gaan wonen officieel geopend en we hebben, samen met father Kees en de locale leiders de eerste boom geplant op ons bouwterrein. Daarna was er voor iedereen (zo’n 50 gasten) een uitstekende lunch, gekookt door de vrouwen van Mpumedde en we hebben het gevoel dat we een belangrijke stap gezet hebben en daarbij de steun hebben van de locale gemeenschap.
Een lekker weekje weg en niet al te veel last van mijn rug. Met autorijden nauwelijks pijn maar wel pijnlijk dat er nog steeds geen bericht uit Nederland is over de uitslag van de scan! De kans dat we in juni naar Nederland komen, lijkt daarmee steeds kleiner.
Ook nog geen resultaat in de aanvraag van de werkvergunning. Ze moesten inderdaad weer een andere brief en het ziet er naar uit dat ze aansturen op een ‘special pas’. Dan mag je 3 maanden blijven en dat kost dan 100$ p.p. en dat verdienen ze dan gewoon door niets te doen, je gewoon op de werkvergunning laten wachten. Deze week vergadert de commissie en dan horen we het besluit. Hopen we.
De komende dagen vergezellen we Kees nog bij enkele bezoekjes in Jinja en woensdagmorgen brengen we hem naar Kampala, vanwaar hij dezelfde dag doorreist naar Entebbe en Amsterdam. Terug uit Kampala, nemen we Ine mee, die inmiddels al in Uganda is en de komende weken voor ons vrijwilligerswerk gaat doen. Zij zal met name gaan helpen in de opstart van het rehabilitatiecentrum in Makenke.Dat wordt het belangrijkste actiepunt voor deze week: de selectie van nieuwe jongens en de eerste stappen uitstippelen voor hun nieuwe toekomst. Onze missie begint.Geen opmerkingen:

Een reactie posten