zondag 16 december 2012


Dromen land

Was het vorige week Umeme die me dwarsboomde, deze week de internetprovider. Dan weer wel verbinding, dan weer niet, dan weer traag en dan ‘oeps’ – de verbinding is verbroken. Zit je midden in een document en dan ‘oeps’, gewoon weg. Maar je hebt de tijd en begint gewoon opnieuw.

Dat deed ook de taxateur, die we eindelijk te pakken kregen om ons ongenoegen te uiten over de opmeting van het land. Eerst deed hij daar erg laconiek over: hij had 4 meter van de weg af ‘ingepikt’, want dat waren nieuwe regels. Dat is voor de riolering, plaatsen van electriciteitspalen en allerlei nuttige dingen die in de slums wel nooit zullen komen.”Maar over 10 jaar...., Mr. William, je moet dromen hebben”. Ik vond het diefstal, maar de man lachte me uit. Dromers mogen de werkelijkheid geweld aan doen, daar bestaan ze van.
Maar aan de linkerkant van ons terrein, had hij ook 4 meter ingepikt. Vandaar dat ons terrein dus 8 meter kleiner was geworden (8 x 30 meter). Waarom, want het terrein grenst gewoon aan het land van de buurman, de man van wie we het land gekocht hebben? “Maar in de toekomst komt hier misschien een weg. Ik ben niet alleen een opmeter, maar ook een planner.” “Dus je hebt een weg gepland, op ons stuk land?” “Ja, misschien over 10 jaar”.

En toen werd ik boos en heb de man voor dief uitgescholden en gevraagd waar hij het recht vandaan haalde om over onze grond te beschikken en als hij daar een weg wilde (waarheen?) dat hij daarvoor moest betalen en dat ons centrum er dan zou staan en dat hij dan maar t.z.t. met de buurman moest onderhandelen. En dat het bovendien schandalig was dat hij deze diefstal pleegde met ons geld, want wij betalen hem! Thomas en Mr. Okello keken beschaamd naar de grond, maar soms moet je ‘dromers’ onder de kraan zetten. Met grote passen uitgezet waar, volgens mij de grens was en mijn laatste woorden: “ Als je geen dief wilt zijn, komt hier de steen! En over 10 jaar kom je maar terug met je droom over een nieuwe weg, maar dan gewoon betalen!” “ Daar heb je een punt”, zegt de man “ we moeten het nù regelen.”

Hij beloofde de volgende dag terug te komen om het nog eens precies op te meten.  Mr. Okello en ik hebben stokken in de grond gestoken waar de steen zou moeten komen. Hij vroeg nog geld voor transport voor de volgende dag en droop af. En hij kwam de volgende morgen, met zijn meetlint en de merkstenen. Die liggen nu zelfs een meter buiten de geplaatste stokken en hebben we de grond terug die ons toekomt. Gaan deze week met de aannemer kijken of het gebouw nu wel past.
Al met al drie 3 uur in de kletterende zon maar onze droom gered.

Nog even bij de jongens langs in het Home en die maken het uitstekend. Ze kijken uit naar hun uitstapje naar Sipi Falls en Philo II doet het uitstekend.


Fred, Brian, Henry at Sipi Falls

Philo en Henry

Philo en Fred












Diezelfde middag met Bakali naar een stuk grond in de buurt gaan kijken. Is erg aantrekkelijk (net om de hoek) en een groter perceel dan we nu huren. Als we het over de prijs eens worden......

Woensdagmorgen Paul naar Mpumudde gebracht en die is van daar uit met andere Paul (een Duitse vrijwilliger) én Anita én Brian, John en Fred vertrokken naar Sipi Falls – morgen bericht op de website-. Ze hebben het uitstekend naar hun zin gehad, al was het daar een stuk kouder en meer wind.

Omdat internet te traag en te onbetrouwbaar was, maar wat administratieve klussen gedaan (rekening overzichten oktober – november) en ‘rekeningen’ gemaakt voor Mukadas. Hij onderhoudt onze auto’s maar droomt van een eigen garage. Hij is zó ontzettend willend. Hij krijgt ook wat klanten, met name bedrijven, maar die betalen niet vóóraf, wat hier gebruikelijk is, maar als ze een rekening krijgen. En dan nog liefst per bank. Dus we hadden hem al 200.000 UGS geleend om een rekening te openen op de Bank en dan nu echte rekeningen1 Heb er meteen maar zo’n servicebon bijgedaan waarop je de ...kilometerbeurten kunt opschrijven. Twintig kopietjes geprint (een autootje in kleur en KISOBOKAMOTORS als logo): hij was dolgelukkig en zijn droom weer een stapje dichterbij.

En toen kwam vrijdag-dromendag 14 december: de dag waarop we NGO-certificaat en werkvergunning zouden krijgen. Josephine belde de dag te voren nog dat ze geld kwamen halen (voor transport) en dat het nù echt goed zou komen. Toen ze dus om 11 uur belde, dacht ik: bingo! Ze belde dat ze niet gegaan waren, want er was iemand in Alexs familie overleden! Dan plof je bijna, maar dromers....
Wel diezelfde middag Rosemary – een hoge dame in de NGOkringen – gebeld dat we nog maar een week een verblijfsvergunning hebben en dat we ons zorgen beginnen te maken. “You come on Monday and we arrange”. Zou het?

Paul heeft deze week deelgenomen aan een overleg met het District over de ‘opvang van straatkinderen’ en daar werd het beleid duidelijk uiteengezet. De straten van Jinja moeten schoon en de kids ‘opgeruimd’. Waar ze dan heen moeten? Ergens anders! Paul heeft duidelijk uit de doeken gedaan wat wij in het Home doen en dat kreeg van alle kanten veel bewondering. Maar wat is 4 op de honderden in de straten van Jinja? Overigens is er een 4de kandidaat voorgedragen en die komt maandag naar Makenke.

Er werd een commissie benoemd om op korte termijn met concrete adviezen te komen voor de Gemeente en het district en Paul zit in die commissie en we zijn in ieder geval blij met die erkenning.

Deze week is ook de werkgroep bij elkaar geweest om het kerstfeest voor te bereiden. Dat gaan we vieren met zo’n 40 straatkinderen en 20 bewoners van het huis voor dak- en thuislozen. Goed eten en spelletjes, een film, kadootjes en toneelstukjes en zingen. Wordt best gezellig. Waar we het van moeten betalen, weten we nog niet, want ons bestuur in Nederland heeft ons ‘de wacht aangezegd dat we teveel geld uitgeven’.

Dus twee dagen – er was stroom én internet – aan het fondswerven. Los van het feit dat veel fondsen gewoon niet reageren op verzoeken en ook telefonisch niet bereikbaar zijn, zijn veel fondsen tegenwoordig ‘online’ te benaderen. Je krijgt dan eerst een ‘quick scan’ en dan ga je beginnen aan de ‘aanvraag’. Soms strand je dan op pagina 9; ‘uw aanvraag voldoet niet aan onze criteria’ (verkeerde land, verkeerde doelgroep, verkeerde activiteit ) maar vaak is dat nog wel te omzeilen, want als je dan i.p.v. jongens ‘meiden’ in vult óf i.p.v. bouwen ‘ communitydevelopment’ kom je wel door die barrière heen. Maar hoe vertaal je een ‘droom’ in onbenullige feiten en cijfers?

Doel: een droom
Meetbaar resultaat: nat
Duurzaamheid: als dromen stopt, ga je dood
Met wie: als ik wakker wordt naast jou..
Noodzaak: als slaap
Probleemanalyse: dromen is beter dan wakker liggen
Doelgroep: de man/vrouw van mijn...
Kosten: help me er uit

De vitrine in Kringloopwinkel Actief in Boxmeer
Overigens een interessante club ontdekt: de 1% club. Kom ik zeker nog eens op terug.
Inmiddels is de kerstactie voor WILDE GANZEN gestart: zie website (morgen) en zijn de eerste duizend Euro binnen, maar 45.000 is nog ver weg: dromen hebben geen tijd, geen grens, geen haast. Slaap lekker!

EN DE VOORBEREIDINGEN VOOR HET KRUISBOOGSCHIETEN KAMPIOENSCHAP 2013 GAAN DOOR!
Droom 317.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten