donderdag 9 februari 2012

geen actuele foto, maar een foto met goede herinneringen...aan het Victoriameer in Entebbe


GEREGELD!?


Nederland in opwinding over de Elfstedentocht en – 23 graden. Hier is het 50 graden in de zon, een verschil van 73 graden. In de schaduw is het 35 en als je daar maar blijft is het goed uit te houden. Het briesje van het meer, maakt het zelfs aangenaam. ’s Avonds koelt het goed af en de nachten zijn prima. Maar het hele land is in opwinding over de droogte. Al weken geen regen. Waar normaal de sukumawikki (een lokale, populaire spinazie) per bosje verkocht wordt, wordt die nu per blad verkocht. De schaarste neemt toe en terwijl de wereld in opperste staat geraakt door honderden doden van de kou in Siberiё, gaan in Afrika duizenden mensen per dag dood van de hitte en droogte.
Maar dat beheerst ook niet echt ons dagelijks leven. Dat wordt beheerst door nog meer regeldingen. De eenden leggen eieren, maar er is geen haan. Dus een haan zoeken om weer jonge kwikkers te krijgen. Voor de konijnen hoeven we niets te regelen, die regelen het zelf: deze week weer een nest van 3 jonge.
Jongens blijven belangrijker en deze week veel inkopen gedaan: matrassen, jerrycans, muskietennetten, zeep, schriften, pennen, tandenborstels, lakens, toiletpapier (voor een heel semester) maar het ziet er naar uit dat we iedereen op z’n plek krijgen. Ook Najib en Adam, want het politieonderzoek naar de gestolen telefoon loopt waarschijnlijk met een sisser af.
Vergadering met de zusters over de crèche in Soweto en die is maandag (6 februari) van start gegaan, met nieuwe professionele leerkrachten en 90 kinderen. De problemen met de landlord (Jane) zijn nog steeds niet opgelost.
Ook de crèche in Kimasa is gestart en de eerste dag trof Paul er een aantal ondervoede kinderen aan en nogal wat met schurft en andere huidziektes. We gaan kijken of we de lokale gezondheidswerkers wat meer kunnen activeren. Het probleem is duidelijk: moeder is gestorven, vader constant dronken en niemand die naar het kind om kijkt. Nog genoeg te doen.
Vrijdag weer naar Kampala geweest voor de fysio. Opnieuw op de rekbank en kraken maar Bas geeft het op. Er is nauwelijks verandering, dus doorgaan en hopen tegen beter weten in, heeft niet zo veel zin. Hij adviseert verdere behandeling door een orthopedist. Hij is erg behulpzaam er een te vinden, maar ondertussen zijn er ook signalen dat er in Jinja opties zijn. Dr. Frank, een Ierse arts en vriend, adviseert een hormonen injectie.
Ik ging samen met Bashir (het jongere  broertje van Bakali) en achteraf bleek dat hij voor het eerst van zijn leven in Kampala was geweest. Ik had het hem gevraagd, waarop hij antwoordde dat hij Kampala goed kende en zelfs de wijk waar we heen moesten. Jammer, want dan had ik hem een citytour in Kampala kunnen aanbieden, terwijl we nu alleen maar gerund zijn van de fysio naar de bank, naar de supermarkt, de laptops ophalen, een snelle lunch en voor de spits de stad uit.
Zondag zijn we naar Mbale geweest, zo’n 140 km naar het Oosten. Lies (die we in 2007 in Jinja leerde kennen) en Frans ondersteunen daar, met behulp van een erg actieve achterban in Nederland een babies home en sinds kort ook een crèche en nursery. Die werd nu officieel geopend en we wilden daar graag bij zijn. Een lange mis, door de aartsbisschop, maar we kwamen halverwege binnen (buiten, wat het was in de openlucht) en er is altijd genoeg te zien. Een goed georganiseerde opening en uitstekende lunch en tegen 18.00 uur waren we weer terug in Jinja. We hadden Fred en John meegenomen en die keken hun ogen uit en genoten er vooral van dat ze net als wij, als ‘eregasten’ behandeld werden. Terug in Jinja zijn we met Marcel gaan chinezen en hebben we met hem de plannen voor zijn laatste week doorgenomen.
Maandag was de grote dag dat Bashir naar school ging en Bakali, Jacob en Robert hadden voor hem (en ons) matoke (bananenstamppot) en pindakaas gekookt. Voor een heel weeshuis en het is onvoorstelbaar dat die gasten daar twee bergenhoge borden van op kunnen, terwijl ik het na 10 happen wel voor gezien houd. Maar het was gezellig en we zijn erg benieuwd hoe hij het gaat doen. Hij is de tweede die op z’n plek is; de rest volgt.
Dinsdag hebben we een goed overleg gehad met onze vrienden van het CBO en hebben we een paar knopen doorgehakt:
·         We blijven in Jinja en we blijven wonen op de plek waar we zitten. We hebben tussendoor nog een plek bezocht om iets anders te beginnen maar dat gaat allemaal teveel geld en energie kosten naast een mogelijk ‘project’
·         We gaan –opnieuw – een Kanthuis oprichten, een KisoBOKa Centrum, gericht op de werkeloze jongeren van Kimasa en de verwaarloosde jeugd in die wijken. We hebben een stuk land op het oog en hopen snel op toestemming van ons bestuur zodat we de fondswerving kunnen starten
·         We gaan – opnieuw – 4 straatjongeren in rehabilitatie nemen en voor hen een huis huren in Kimasa. Dat huis is er, maar moet afgebouwd worden, wat een prima klus is voor de jongens van het stenenproject, die deze week hun eerste lessen in metselen hebben gehad
·         We gaan op zoek naar een architect die met ons het plan van eisen kan opstellen en een creatieve oplossing bedenkt voor onze plannen, zodat het een centrum wordt wat ‘er uit springt’
·         We gaan een Memorandum van Understanding sluiten met het Bisdom
·         Ons jaarprogramma 2012 bestaat uit 10 andere projecten
We zijn mede tot deze besluiten gekomen na kennis te hebben genomen van de afwegingen van ons bestuur, een gesprek met iemand van de Gemeente Jinja en gesprekken met elkaar. We hebben er een goed gevoel bij en gaan de komende tijd de plannen uitwerken.
Dat goede gevoel, ook over mijn bezoek aan het Ziekenhuis in Jinja. Via, via doorverwezen naar een orthopedist daar (dr. Helen) en die beloofde me ‘ binnen drie dagen ben je van de pijn af’. Ze schreef me 4 soorten pillen voor (pijnbestrijders en aansterkmiddelen), een zalfje en acupunctuur. Ik had daar als eens eerder aangedacht en vroeg haar wat ze er van vond? Doen! En meteen loodste ze me naar de daarvoor bestemde kliniek. Geleid door een Chinese arts, dus dat zag er hoopgevend uit en een uur later lag ik met een aantal naalden op de pijnlijke plekken. Maar eerst moest ik een HIV-Aids test ondergaan en de zuster was zeer verbaasd dat ik dat nog nooit eerder had laten doen (misschien omdat ik vertelde dat ik ‘ongetrouwd’ was?). Maar een trouwere ondeugd als ik bestaat toch niet? De uitslag was ‘negatief’, voor jullie geruststelling1
Het is nu slechts 10 uur later maar ik voel minder pijn, heb meer kracht in mijn benen en als dat nu doorzet en mijn hart en hoofd bereikt...... tot volgende week!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten