dinsdag 14 februari 2012


HOOR DE WIND WAAIT DOOR DE BOMEN

Een bezoek aan Soweto om het conflict met de landlord op te lossen, haalt niets uit. De dame blijft – te veel – geld vragen en doet of de crèche, die weliswaar op hààr grond staat, van haar is. Ze wil daar nu huur voor en trekt zich van eerdere afspraken niets aan. Het probleem moet nu maar opgelost worden door een vergadering met de ouders en de gemeenschap.
Wel weer een hartelijke ontmoeting met de vrouwen, die willen weten hoe het met de verkoop van de tasjes gaat en weer nieuwe modellen van hun kralen laten zien. Marcel, die hier nog als vrijwilligers is, wil kijken of zijn vrienden ze via hun webwinkel kunnen verkopen. Het ongemakkelijk zitten op een laag stoeltje, doet mijn rug geen goed.
Die middag is er een schietpartij in het centrum. Een nasleep van de dag van de verkiezingen van de dag ervoor. De NMR-man (de partij van Museveni) is verslagen en weigert nu zijn aanhangers te betalen. Dat moet opgelost worden! Jinja is niet alleen qua uiterlijk een oud-wild-west stadje, waar je zomaar een postkoets kunt verwachten, blijkbaar horen de taferelen uit die tijd er ook bij. Algemeen wordt, overigens, aangenomen dat dit verlies van de NRM wel eens een trend zou kunnen worden. Er komt steeds meer gemor over het beleid van de president, zeker nu de prijzen van alles stijgen. En niet alleen door de droogte.
De afgelopen dagen – en zeker zondag – was er veel wind. Voor het eerst ook weer bewolking. De oren van de deskundigen (Jacob, Robert, Bakali en alle bezoekers) staan dan in de wind want als de windrichting verandert... dan komt er regen! Soms is zelfs in de verte al een donderbui te horen. De windvlagen kunnen heel heftig zijn en ze geven in ieder geval wat verkoeling en het is ook prettig dat niet de hele dag de zon zijn verzengende werk doet. We wachten af.
Op vrijdag weer naalden in bil en been en daarna brillen afgeleverd in de nieuwe eye-kliniek van het ziekenhuis. We hebben die al twee jaar geleden van van Wely-optiek in Boxmeer (nogmaals dank) gekregen en we hadden naar een goede bestemming gezocht. Toen hoorden we dat er een nieuwe afdeling in het ziekenhuis kwam en besloten we daarop te wachten. Heeft even geduurd, maar ze waren er ontzettend blij mee. ‘Kunnen we de armen gratis monturen geven’. De oogarts zal nu de meest gangbare sterktes gaan meten en dan hopen we dat we volgende keer monturen met glazen kunnen afleveren. En de dokter beloofde dat de straatjongens gratis voor behandeling mogen komen. ‘Als jij mijn rug krabt, krab ik de jouwe’.
De hele zaterdag met Fred achter de computer gezeten om zijn verslag van de Industriële Training af te maken en te corrigeren. Els was daar al aan begonnen, maar die heeft meer verstand van medicijnen dan van auto-onderdelen. Maar ook Fred zelf wist af en toe niet wat hem nu gedicteerd was, maar met behulp van een woordenboek en uitleg, kwamen we er wel uit en zondag en maandag, heb ik het af gemaakt en nu moet Paul het nog illustreren en dan kan hij het trots aan de examencommissie voorleggen.
Misschien mede daardoor – dat veel achter de pc zitten – ging de rug weer in de stress en zaterdag en zondag was het weer knudde. Nauwelijks verbetering. Dus maandag die optimistische dokter weer gebeld. Haar volgende advies: volstrekte rust en op bed. De acupunctuur en medicijnen voortzetten, maar geen belasting meer van de rug. Besloten dat ik dan beter in het water kan liggen, dus afspraak gemaakt voor de eerste zwemles en ligbedkuur. Maar nu is het zwembad vervuild – ze hebben het riet ververst van het dak van de bar die aan het zwembad staat. Nog even geduld dus. Dat zei Zr. Prima (mooie naam voor een toegewijde zuster die in China is opgeleid en uiterst deskundig naalden prikt) en haar belofte dat ze ook nog voor me gaat bidden, moeten de burger toch moed geven.
We hebben het weekend afscheid genomen van Marcel, de laatste vrijwilliger en met hem wat nagekletst en gekeken hoe ‘zijn’ project voortgezet kan worden. Hij heeft veel tijd, energie en geld gestopt in het ‘stenen-project’ en we zijn erg benieuwd hoe dat doorgaat als hij er niet meer dagelijks is. De eerste stenen zijn gemaakt en liggen nu te drogen en de jongens zijn er erg trots op. We hopen de stenen te kunnen gebruiken om onze nieuwe centrum te bouwen. We zijn begonnen met het eerste concept project plan. Marcel is maandagochtend naar Kampala afgereisd en blijft daar nog een paar dagen, eer hij donderdagnacht terugvliegt naar Nederland.
En zaterdagochtend komen dan weer 2 nieuwe bezoeksters, die zich gaan inzetten op de crèche in Kimasa.

Kort huishoudelijk nieuws:
Deze week een parelhoen aan de veestapel toegevoegd, maar die zal wel eindigen in de pan. Polla ontdekte een slang in de tuin, vers sap gemaakt van de sinaasappels uit de eigen tuin en uit de keuken stijgt de geur op van Jacobs bananentaart. Gisteren met jullie (?) afscheid genomen van de winter met stamppot en Unoxworst. Komend weekend aan de metworst......


Wasmachine kapot? Jacob draait er zijn handjes niet voor om!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten