dinsdag 16 oktober 2012


KONIJNTJES


 In oud Mombassa
De week begon rustig en tijd besteed de mails uit de vakantie te beantwoorden en wat achterstallige administratie.Nog genoeg energie van onze tijd in Mombassa.

Dinsdag was ‘Independance Day’ (de 50ste) met veel ceremonie in Kampala, maar in Jinja was er niet veel loos. Ook niet voor ‘onze’ jongens en die kwamen dus maar deze kant op. Dat betekende een vette lunch maken voor 6 personen, want onverwacht verscheen ook Daniel, die de drukte in Kampala was ontvlucht. Een uiterst gezellige middag gehad.

Die nacht waren Polla en Castor niet op hun vertrouwde plek en erg opgewonden, maar ik kon in het nachtelijk duister niet ontdekken wat er aan de hand was. Dat ontdekte we de volgende morgen: er was een konijn dood. Diep beten in zijn nek en niet afkomstig van onze honden. Er kenners uit de buurt bijgehaald en waarschijnlijk is het een ‘wilde kat’ geweest. Die schijnt hier van tijd tot tijd rond te zwerven. Het dode konijn was de moeder van de 5 jongkies. Die lagen daar dus hulpeloos in hun nestje. Paul en Bakali voeden ze nu dagelijks 3 keer met een spuit met melk en ze groeien goed. Tegen de tijd dat de asperges goed zijn.....

Woensdag zijn Salim en Henry als nieuwe bewoners in het huis in Makenke gekomen. Paul is de hele dag met ze op sjouw geweest, want er moet van alles gekocht worden. Het is echt bijna schokkend te zien dat deze jongens, zó van de straat, echt helemaal niets hebben. Wat ze aan hebben en ook dat is versleten en verscheurd. Dus kleren met ze uitgezocht. Matrassen gekocht, en lakens, handdoeken, bekers, tandpasta, tandenborstel, de eerste basisdingen en daar zal de komende tijd nog wel e.e.a. bijkomen. Maar ze lijken erg gemotiveerd en de organisatie die ze voorgedragen heeft (SALVE) blijft voorlopig bij hun begeleiding betrokken.

Ik kreeg die dag weer volop werk met de NGO aanvraag want het Ministerie van Gender weigerde een ‘aanbeveling’ af te geven als ze niet ook alle stukken in 5 voud kregen aangereikt. En gespecificeerd in welke districten we werken en willen gaan werken. De hele dag zoet mee geweest en toen wilden de ‘boeven’ ook nog eens 1.000.000 UGS ‘facilitation-cost’, gewoon smeergeld dus. Na enig onderhandelen werd het 800.000 UGS (ruim 250€) en als je dat zou weigeren, houden ze de stukken gewoon maanden in hun la! Vooruit dus maar weer en maar weer hopen dat we een stapje verder komen.

Dezelfde hoop geldt voor ‘Wilde Ganzen’ waarvan we deze week bericht kregen ‘dat de aanvraag nu compleet is’ en dat ze over 14 dagen een besluit nemen. Duimen en bidden.

Paul had deze week een vergadering over een conferentie van en over straat kinderen. SALVE gaat die organiseren en heeft ons als partner uitgenodigd en dat is een belangrijke stap vooruit. Een van onze doelstellingen is vóór het einde van het jaar als organisatie voor straat kinderen, erkend te zijn en dit is zeker een belangrijke bijdrage. Zeker ook omdat ‘onze’ jongens op die conferentie een goed verhaal kunnen houden over onze manier van werken. Wat ons wl verbaasde dat er blijkbaar 15 (!) organisaties in Jinja zijn, die zich met straatkinderen bezig houden en SALVE zegt dat zij er 130 geregistreerd hebben. We hopen dat de conferentie wat meer inzicht gaat geven in de getallen van andere organisaties en er wat meer samenhangende en samenwerkende strategieën ontworpen worden.

Deze week een goede bestuursvergadering gehad, wat toch ook altijd weer het nodige voorwerk kost. Iedereen is weer bijgepraat over de perikelen en er zijn besluiten genomen over voortgang en projecten.Zaterdag is Paul met Salim en Henry naar Buyala geweest, een dorpje op zo’n 20 km van Jinja. Father Picavet organiseert daar ieder jaar worstelwedstrijden en daar komt het hele dorp op af. Het is een geweldig spektakel, vooral het worstelen van de kleine mannekes en het meelevend geschreeuw van ouders en familie. Ze hebben genoten.Ook van de optredens.    

En ik heb genoten van de zon. Lekker met een boek in onze heerlijke tuin. Ook zondag, maar toen was het weer wat minder. Gelezen de laatste weken?
In Mombassa ‘Segou’ Deel 1 uitgelezen. Een pracht verhaal over de Afrikaanse geschiedenis. Vervolgens ‘Het pantserhart’ van Jo Nesb, een thriller van 600 pagina’s; heerlijke pageturner aan het strand. Toen ‘Het verslag van Brodeck’ van Phipippe Claudel, een ‘gruwelijk mooi verhaal’ over gruwelijkheden die mensen uithalen om zich zlf te redden. Werkelijk genieten. En nu maar weer eens een thriller: ‘Wat verborgenis’ van Hjorth & Rosenfeldt, een Zweede topper. Spannend en leest vlot weg. En dan hebben we ook nog tijd gehad om een paar prachtige DVD’s te zien (met dank aan Maarten en Willemien.

Ja, soms genieten we ook nog van het goede leven. Misschien wel omdat het allemaal niet zo vlot gaat.....
Maar vandaag verscheen de aannemer met de offerte van het Centrum. En kondigen zich 3 bezoekers aan. Blijven eten en slapen, dus snel de keuken in en met Mirabu een flinke stoofpot met geit en kool en boontjes uit eigen tuin.

En wellicht deze week de NGO papieren. Kost wel 1.000.000 UGS smeergeld. Doen?!

1 opmerking:

  1. wauw ziet er mooi uit! Overigens, als je in een omgeving woont met veel groen om je heen, loop je een grote kans dat je last krijgt van boktor. Mocht dit het geval zijn, is dit de oplossing: boktor

    BeantwoordenVerwijderen